Wykonanie
Ostatnie dni mi sprzyjają w wielu kwestiach. Tak też się zdarzyło, że wczoraj czekał na mnie miły podarunek w domu. Nowa gofrownica, którą zawsze chciałam
mieć w swoim kuchennym asortymencie. Poprzednia okazała się być bezużyteczną, gdyż robiła gofry typu miękkie, gumiaste 'placki', które równie dobrze mogłam usmażyć na patelni, tylko czasem wychodziły w porządku. Teraz już nie muszę się martwić,
będę mogła zajadać chrupiące gofry. Wczoraj pierwszy raz już wypróbowana. Dziś też na śniadanie gofry serwuję, a wybieram smaki
kokosowe . Zrobione z
mąki owsianej . Podane z delikatną
ricottą, oblane
masłem migdałowym oraz jeszcze z naturalnym
dżemem z czarnej porzeczki . Z wielkim uśmiechem na twarzy zajadam, bo wiem, że teraz
mogę takimi goframi rozkoszować się coraz częściej. Hmmm...zjadłabym jeszcze więcej :)
kokosowe gofry owsiane na
mleku sojowym podane z
ricottą,
masłem migdałowym oraz
dżemem z czarnej porzeczkicoconut oat waffles with soy milk served with
ricotta, almond butter and black currant jam
Składniki:- 1/2 szklanki
mąki owsianej- łyżka
mąki kokosowej-
jajko- ok. 1/3 szklanki
mleka- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- łyżeczka
syropu z agawy- łyżka wiórek
kokosowych- oliwa/
olej kokosowy - do natłuszczenia gofrownicy, można dodać też do ciasta łyżeczkęSkładniki dokładnie ze sobą wymieszać/zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej i nagrzanej gofrownicy. Zapiekać ok.5-6min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Nad przepisami jeszcze popracuję ;) Może znajdę swój przepis numer jeden na gofry.Rano idąc do szkoły czuję zapach skoszonej, świeżej trawy...zapach, który z latem głownie mi się kojarzy. Po szkole trochę
sportu, w postaci biegu w deszczu, by zdążyć na autobus. W domu zaś zamiast obliczać zadania z matematyki robię hummus, by smacznie zajadać w szkole...Może mnie 'oświeci' po nim i test nie będzie tak trudny, mam nadzieję.Miłej środy!