Wykonanie
kokosowe pancakes podane z
konfiturą z
żurawinycoconut pancakes served with cranberry
confitureT zdecydowanie najgrubsze placki, jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Bez wątpienia stało się to głównie dzięki
mące kokosowej, która, chłonąc
wodę dwa
razy bardziej niż każda inna znana mi
mąka, idealnie zbiła masę na naleśniki. Nie trzeba już chyba wspominać o
kokosowym zapachu i smaku, który był doskonale wyczuwalny w plackach. Dla takich placków warto jest czasem zjeść obiad na słodko.
/1 porcja/- 55g
mąki orkiszowej*- 15g
mąki kokosowej- 1
jajko- 1/3 szklanki
mleka- 1 łyżka
oleju kokosowego- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejSkładniki suche mieszamy, następnie dodajemy
mleko,
olej,
syrop i
jajko. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smażymy placuszki z obu storn na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.*W WERSJI BEZGLUTENOWEJ: zastąpić mieszanką bezglutenową