ßßß

kokosowe pancakes podane z konfiturą z żurawinycoconut pancakes served with cranberry confitureT zdecydowanie najgrubsze placki, jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Bez wątpienia stało się to głównie dzięki mące kokosowej, która, chłonąc wodę dwa razy bardziej niż każda inna znana mi mąka, idealnie zbiła masę na naleśniki. Nie trzeba już chyba wspominać o kokosowym zapachu i smaku, który był doskonale wyczuwalny w plackach. Dla takich placków warto jest czasem zjeść obiad na słodko.
/1 porcja/- 55g mąki orkiszowej*- 15g mąki kokosowej- 1 jajko- 1/3 szklanki mleka- 1 łyżka oleju kokosowego- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki suche mieszamy, następnie dodajemy mleko, olej, syrop i jajko. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smażymy placuszki z obu storn na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.*W WERSJI BEZGLUTENOWEJ: zastąpić mieszanką bezglutenową