Wykonanie
Wstać, przygotować śniadanie, włożyć do piekarnika, a
potem wyjąć i zajadać - lubię to! Najlepsze jest oczekiwanie...czy wyjdzie? jak będzie smakowało? jak będzie wyglądało? i ten zapach dochodzący z kuchni, który roznosi się po całym domu i jeszcze bardziej pobudza apetyt. Upiekłam dziś
bananowo -
kokosowe ciasto z niespodzianką w środku! Jest nią
ricotta z dodatkiem
masła orzechowego . Z wierzchu przyrumienione
wiórki kokosowe . Zjedzone jeszcze ciepłe - miękkie i pulchne z
kokosowym posmakiem oraz rozpływającym się w ustach
orzechowym nadzieniem!
bananowo-
kokosowe ciastko nadziane
orzechową ricottąbanana-coconut
cake filled with nutty
ricottaSkładniki:(na podstawie przepisu na ciasto
marchewkowo-
kokosowe)- 4 łyżki
mąki owsianej- 2 łyżki
mąki kokosowej-
jajko- łyżeczka
syropu klonowego (opcjonalnie)- dojrzały
banan- łyżka
jogurtu naturalnego- 1/3 łyżeczki
sody oraz
proszku do pieczenianadzienie: łyżka
ricotty + łyżeczka
masła orzechowego (crunchy) - wymieszaćpomysł na nadzianie
ricottą ;)Wszystkie składniki dokłanie ze sobą wymieszać, w tym
banana rozgnieść na 'papkę'. Przełożyć połowę do naczynia do zapiekania/foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć nadzienie, które przykryć resztą ciasta. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Weekend jak zawsze szybko mija, zresztą jak każdy tydzień. Przynajmniej choroba ustępuje i czuję się już lepiej. Przyjemnej niedzieli!Kiedy przestaniesz gorączkowo szukać drogowskazów i dokładnych map, poczujesz że świat sam cię poprowadzi. W najlepszym dla Ciebie kierunku.Beata Pawlikowska – Blondynka na Bali