Wykonanie
Bardzo lubię
ricottę, jej delikatność i smak oraz uniwersalne zastosowanie - sprawdza się na słodko i wytrawnie w przeróżnych daniach czy wypiekach. Jeśli już
mowa o wypiekach to właśnie dziś w ten sposób ją wykorzystuję. Postanowiłam upiec słodkie bułeczki z udziałem
ricotty oraz
banana, bez
jajek. Dodałam im jeszcze smaku
kokosa . Zbędna jest dodatkowa
słodycz w postaci
syropu,
miodu czy
cukru, uzyskują ją naturalnie. Podałam je z
malinową ricottą z kawałkami
gorzkiej czekolady oraz niezbędnym dodatkiem każdego mojego śniadania -
orzechami, dziś padło na
nerkowce . Bułeczki wyszły niezwykle puszyste, delikatne i wręcz rozpływały się w ustach. Przyznam, że to najlepsze jakie udało mi się dotąd upiec! Delicje :)
bananowo-
kokosowe bułeczki z
ricotty (owsiano-jaglane) z
nerkowcami podane z
malinową ricottą z kawałkami
gorzkiej czekolady,
malinami,
bananem oraz
nerkowcamibanana- coconut
ricotta buns (from oat and millet
flour) with cashew nuts served with raspberry
ricotta with dark chocolate, raspberries,
banana and cashew nuts
Składniki:- 3 łyżki
mąki owsianej- 2 łyżki
mąki jaglanej- niecała łyżka
mąki kokosowej- łyżka wiórek
kokosowych- 65g
ricotty- 1/2 dojrzałego
banana- szczypta
proszku do pieczenia i
sody oczyszczonejWymieszać ze
sobą suche składniki. Dodać
ricottę oraz rozgniecionego
banan. Dokładnie ugnieść ciasto i uformować dwie bułeczki. Przełożyć na papier do pieczenia. Na wierzch można dodać
orzechy. Piec w 180 stopniach Celsjusza do zezłocenia, około 15-20 min. Ostudzić i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Pogoda w Polsce jest bardzo zmienna. Raz zbyt gorąco, kolejnego dnia zbyt deszczowo i pochmurno. Jednak nie ma co narzekać, bo jaki jest sens, by podporządkowywać nastrój do warunków za oknem i niszczyć sobie humor kiedy jest trochę zimniej? Przyznam, że przy tak wysokich temperaturach, tych nieustannych upałach, brakowało mi choć paru kropli deszczu i chłodnego wiatru. Niech, więc sobie popada trochę, byle nie za długo... Lato mam na talerzu :)Miłego czwartku!