Wykonanie
Banan z
kokosem to dzisiejszy smak placuszków, zdecydowanie dobre zestawienie. Są owsiane z dodatkiem
mąki kokosowej jak i wiórek . Smażone na
oleju kokosowym . Podane z gęstym sosem
truskawkowym z chia oraz ziarnami kakaowca i pekanami . Placuszki wegańskie, bez jaj - udane, bezproblemowe. Smakiem przypominały mi ulubioną
bananową kaszkę mleczną z dzieciństwa :)
wegańskie
kokosowo-
bananowe placuszki owsiane z
truskawkowym sosem z chia, ziarnem kakaowca oraz pekanamivegan coconut-
banana oat pancakes with straberry sauce with chia, cocoa nibs and pecans
Składniki:- 3 łyżki
płatków owsianych- 2 łyżki
mąki owsianej- łyżka
mąki kokosowej- łyżka wiórek
kokosowych- szczypta
proszku do pieczenia i
sody oczyszczonej- 1/2 dużego dojrzałego
banana- 1/2 szklanki
mleka (tu:
migdałowe)Suche składniki wymieszać ze sobą, a następnie połączyć z
mlekiem migdałowym i zostawić na chwilę do zgęstnienia.
Banan rozgnieść na mus i dodać do masy. Rozgrzać patelnie z
olejem kokosowym (lub innym) i smażyć placuszki na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem (łatwiej będzie się przewracać jeśli góra szybko się zetnie). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Z
serii obiadowych pomysłów - wczoraj pachniało u mnie
drożdżami oraz lasem... Puszyste placuszki, a do tego smażone
kurki wraz z
cebulką. Ten aromat - niezastąpiony!
orkiszowe placuszki
drożdżowe podane z smażonymi
kurkami wraz z
cebulką i
czosnkiemspelt yeast pancakes served with fried chanterelles with onion and garlicA dziś?...Może by tak knedle albo pierogi z owocami? :) Jakoś trzeba przywołać słońce, a najlepiej razem z letnimi daniami.