Wykonanie
Szukając nowych smaków, na chwilę odchodzę od wegańskich pancakes, na chwilę porzucam znane wszystkim
ricotta hotcakes. W poszukiwaniu nowej nuty delikatnych pancakes, aby odkryć coś zupełnie nowego, często opłaca się łączyć to, co już zostało swego czasu sprawdzone. Tak też powstały te placuszki.
Ricotta to, podobnie zresztą jak
mascarpone,
serek pełen dylematów. Lepszy na słodko czy wytrawnie? Do
makaronu czy do deseru? Dzisiaj zwyciężyła
słodycz, jak to w przypadku propozycji
śniadaniowych najczęściej bywa.Kwaśna
konfitura z
pomarańczy i
cytryny doskonale przełamała
słodycz placków, podobnie zresztą jak świeżo mielona, mocna niesłodzona
kawa. Tym razem wyjątkowo, po królewsku - o smaku praliny ./1 porcja/
- 50g
mąki żytniej- 60g
sera ricotta (1/4 opakowania)- 70ml
mleka (1/4 szklanki)- 1 średni
banan (ok. 90g)- 1 łyżeczka
cukru trzcinowego- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- szczypta
soliMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
solą,
sodą i
cukrem.
Banana rozgnieść na papkę lub zmiksować razem z
mlekiem i
ricottą. Składniki suche i mokre połączyć i mieszać za pomocą miksera lub łyżki do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić na chwilę. Nakładać łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię o nieprzywieralnym dnie i smażyć małe placuszki do zarumienienia z obydwu stron.Podawać
solo lub z dodatkiem
dżemu,
serka,
owoców lub
syropów. Ja wybrałam
konfiturę pomarańczowo-
cytrynową i
suszoną gruszkę. Jeżeli wybieramy bardzo słodkie dodatki, radzę zrezygnować z
cukru w cieście na pancakes.Kolor:
pomarańczowy