ßßß Cookit - przepis na Bananowe ricotta hotcakes - szukając

Bananowe ricotta hotcakes - szukając

nazwa

Wykonanie

Szukając nowych smaków, na chwilę odchodzę od wegańskich pancakes, na chwilę porzucam znane wszystkim ricotta hotcakes. W poszukiwaniu nowej nuty delikatnych pancakes, aby odkryć coś zupełnie nowego, często opłaca się łączyć to, co już zostało swego czasu sprawdzone. Tak też powstały te placuszki. Ricotta to, podobnie zresztą jak mascarpone, serek pełen dylematów. Lepszy na słodko czy wytrawnie? Do makaronu czy do deseru? Dzisiaj zwyciężyła słodycz, jak to w przypadku propozycji śniadaniowych najczęściej bywa.
Kwaśna konfitura z pomarańczy i cytryny doskonale przełamała słodycz placków, podobnie zresztą jak świeżo mielona, mocna niesłodzona kawa. Tym razem wyjątkowo, po królewsku - o smaku praliny .
/1 porcja/
- 50g mąki żytniej
- 60g sera ricotta (1/4 opakowania)
- 70ml mleka (1/4 szklanki)
- 1 średni banan (ok. 90g)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Banana rozgnieść na papkę lub zmiksować razem z mlekiem i ricottą. Składniki suche i mokre połączyć i mieszać za pomocą miksera lub łyżki do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić na chwilę. Nakładać łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię o nieprzywieralnym dnie i smażyć małe placuszki do zarumienienia z obydwu stron.
Podawać solo lub z dodatkiem dżemu, serka, owoców lub syropów. Ja wybrałam konfiturę pomarańczowo-cytrynową i suszoną gruszkę. Jeżeli wybieramy bardzo słodkie dodatki, radzę zrezygnować z cukru w cieście na pancakes.
Kolor: pomarańczowy
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/01/bananowe-ricotta-hotcakes-szukajac_15.html