Wykonanie
Dynia upieczona i przerobiona na puree. Tym samym dziś, zamiast zalewać
płatki i gotować owsiankę przerabiam je na
mąkę, mieszam składniki, przekładam do naczynia i piekę ciasto ! Jesienna wersja wypieku, o cudownym
cynamonowo -
dyniowym zapachu z dodatkiem chrupiących i zdrowych
orzechów włoskich oraz z
gorzką czekoladą, która dodała jeszcze pysznego
czekoladowego smaku ciastu.
owsiane
dyniowe ciasto z
cynamonem,
orzechami włoskimi oraz
gorzką czekoladąoat pumpkin
cake with cinnamon, walnuts and dark chocolateInspirowałam się głównie moimi poprzednimi śniadaniowymi wypiekami (były już m.in. muffiny
orzechowo-
dyniowe), jak i
ciastem dyniowym Whiness :)
Składniki:- 1/2 szklanki płatek owsianych-
jajko- 3 łyżki
dyniowego puree- łyżka
syropu klonowego- łyżka
jogurtu greckiego- łyżeczka
cynamonu- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej-
orzechy włoskie-
gorzka czekolada (u mnie 85%)
Płatki zmiksować na
mąkę, najlepiej w młynku do
kawy (chyba, że macie już kupną). Dodać proszek,
sodę,
jajko, puree,
syrop klonowy oraz
jogurt i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie wmieszać posiekane
orzechy włoskie oraz
gorzką czekoladę (zostawiłam jej trochę na wierzch). Piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 30min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~Zmiana czasu... o dziwo, nie lubię w tą stronę. Jednym jest to na rękę, bo mogą dłużej pospać, ale dla mnie to raczej jak przymusowe spanie o godzinę dłużej, dlatego też wstałam dziś szybciej. Za to miałam więcej czasu by upiec smaczne śniadanie :)Przyjemnego dnia!