Wykonanie
Dawno nie piekłam aż nadszedł wczorajszy dzień i postanowiłam coś zmajstrować przy piekarniku. Tym bardziej, że nadarzyła się ku temu okazja a mianowicie imieniny taty. A ciasto zwane
chlebkiem wyszło nieziemsko!
Składniki:- 4 bardzo dojrzałe
banany- 1
jajko- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 0,5 łyżeczki
cynamonu- 0,5 szklanki
cukru- 1,5 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
aromatu waniliowegopolewa:- 1 tabliczka
gorzkiej czekolady- 2 łyżki
masła orzechowego- 3 łyżki
syropu klonowegoPrzygotowanie:Nic prostszego jak rozgnieść
banany widelcem, wbić
jajko, dodać
cukier,
przyprawy, wymieszać wszystko drewnianą łyżką bądź mikserem. Na koniec dodać
mąkę i również połączyć ją z resztą składników. Pieczemy chlebek w 170 stopniach przez godzinę, sprawdzając metodą suchego patyczka czy się upiekł.Polewa jest jeszcze prostsza w przygotowaniu ponieważ rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej dodajemy troszkę
mleka,
syrop klonowy i
masło orzechowe. Ostudzone wypiek oblewamy wykańczając boki do samego dołu.Smacznego :)