ßßß Cookit - przepis na Muffinki czekoladowe z bananem

Muffinki czekoladowe z bananem

nazwa

Wykonanie

Biurowej przeprowadzki czar - czarująca tylko przy pełnym muffinek żołądku :)
Z racji przeprowadzki w pracy do nowego pomieszczenia biurowego (straaaasznie daleko, bo aż pół korytarza dalej...), razem z kumpelami z nowego miejsca zasiedzenia postanowiłyśmy zorganizować "parapetówę" biurową.
Trzeba było odpowiednio ugościć nawiedzających nas współpracowników - stąd poniżej przepis na coś prostego, szybkiego w przygotowaniu i poręcznego w konsumpcji.
Przepis podpatrzyłam na blogu Fajne babeczki i wykorzystałam z drobnymi modyfikacjami.
Składniki na 12 babeczek z blachy na muffinki:
1¾ szkl. mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao - gorzkiego
½ szkl. cukru
2 jajka
1/3 szkl. oleju
¾ szkl. mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym
1 duży banan - pokrojony w kostkę - dla smakoszy 2 sztuki też nie będą za dużo...
1 czekolada gorzka - posiekana w kostkę
opcjonalnie polewa czekoladowa - do polania na wierzch - własnej roboty do znalezienia TU
Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu .
W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier - nie ukrywam że nie chciało mi się przesiewać mąki, a babeczki i tak wyszły mocno puszyste .
W dużej misce roztrzepać widelcem jajka - leniwiec kuchenny może użyć miksera - następnie dodać resztę składników mokrych: olej, mleko, pastę waniliową oraz pokrojonego w kostkę banana i posiekaną czekoladę. Wymieszać.
Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste .
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto - u mnie do 4/5 wysokości papilotek . Wyszło mi 12 sztuk babeczek.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 20-23 minuty - czas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta. Stan upieczenia można sprawdzić testem "patyczka" - wyjdzie suchy, babeczki gotowe!
Nieskromnie przyznam iż babeczki zrobiły w pracy furorę :) Szkoda tylko, że żadna się nie ostała do rozpoczęcia tej właściwej "parapetówy" po godzinach pracy - zostały pożarte duuuuużo wcześniej :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/03/muffinki-czekoladowe-z-bananem.html