ßßß
Dynia w kuchni, aromat gotującego się puree rozchodzi się po całym domu. Moje ulubione jesienne placki: oto one! Delikatne, kremowe, wprost rozpływające się w ustach. To właśnie one sprawiły, że jesienią kupuję dynię niemal co kilka dni, regularnie, bym mogła wracać do nich codziennie. Z lekką nutą cynamonu, stanowią wspaniałą propozycję zarówno na śniadanie, jak i słodki obiad... a szczerze mówiąc, smakują tak samo dobrze o każdej porze dnia.
/1 porcja/- 1/2 szklanki mąki żytniej- 1/3 szklanki maślanki- 1 jajko- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta sody oczyszczonej- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1/3 szklanki dyniowego puree- szczypta cynamonuSypkie składniki dokładnie mieszamy, następnie wbijamy jajko, wlewamy maślankę i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Następnie do ciasta dodajemy ostudzone dyniowe puree (można też użyć startej dyni), mieszamy, a następnie na rozgrzanej patelni ceramicznej smażymy do zarumienienia.