Wykonanie
Dynia w kuchni, aromat gotującego się puree rozchodzi się po całym domu. Moje ulubione jesienne placki: oto one! Delikatne, kremowe, wprost rozpływające się w ustach. To właśnie one sprawiły, że jesienią kupuję
dynię niemal co kilka dni, regularnie, bym mogła wracać do nich codziennie. Z lekką nutą
cynamonu, stanowią wspaniałą propozycję zarówno na śniadanie, jak i słodki obiad... a szczerze mówiąc, smakują tak samo dobrze o każdej
porze dnia.
/1 porcja/- 1/2 szklanki
mąki żytniej- 1/3 szklanki
maślanki- 1
jajko- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
sody oczyszczonej- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1/3 szklanki
dyniowego puree- szczypta
cynamonuSypkie składniki dokładnie mieszamy, następnie wbijamy
jajko, wlewamy
maślankę i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Następnie do ciasta dodajemy ostudzone
dyniowe puree (można też użyć startej dyni), mieszamy, a następnie na rozgrzanej patelni ceramicznej smażymy do zarumienienia.