Wykonanie
Dziś owsianka na pobudzenie, które w
sumie nie jest mi potrzebne, bo zawsze wstaje pełna energii i gotowa na kolejny dzień ;) Poza dzisiejszym pysznym śniadaniem prezentuję również wczorajsze drożdżówki, które nie doczekały się nawet na deser - tak kusiły, że zjadłam tuż przed obiadem :DDrożdżówki są pełne zdrowia, z pełnoziarnistej
mąki, z pysznymi słodkimi
borówkami i chrupiącą kruszonką z wierzchu! Idealne na śniadanie czy deser do
kawy. Gorąco polecam, szczególnie latem gdy mamy tyle pysznych
owoców do wykorzystania :) Zainspirowałam się przepisem Maria'n , dziękuję ;*
pełnoziarniste drożdżówki z
borówkami i kruszonkąwhole wheat bun with bluberries and crumbleSkładniki:
ciasto drożdżowe:-1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej-30 ml
mleka-łyżeczka stopionego
masła-łyżka
cukru trzcinowego-
jajko-pół łyżeczki
suszonych drożdży-szczypta
solikruszonka:-2 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej-łyżka
cukru trzcinowego-łyżeczka
masłaowoce:-
borówki (mogą być
jagody,
truskawki,
maliny,
czereśnie,
rabarbar ... - całkowita dowolność :) )-łyżeczka
cukru trzcinowego (niekoniecznie jeśli
owoce są słodkie)Wykonanie:Przesiewam
mąkę do miski, następnie dodaję
jajko,
cukier,
masło,
drożdże i
sól. Wszystko mieszam łyżką,
potem dolewa
mleko i wyrabiam rękami przez jakieś 10min. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia w suchym i ciepłym miejscu przykryte ściereczką. Po tym czasie dzielę ciasto na 3 części i zostawiam na 15 min.Kiedy ciasto odpoczywa
mogę zrobić kruszonką, po prostu rozcieram ze sobą wszystkie składniki. Natomiast
borówki mieszam z łyżeczką
cukru.Po 15 min. robię zagłębienia w cieście i tam układam
owoce, następnie posypuję kruszonką. Brzegi ciasta można lekko posmarować
mlekiem. Wstawiam do piekarnika na ok. 15min. i piekę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wyciągam, zostawiam do wystygnięcia i
potem zachwycam się smakiem pysznych letnich drożdżówek! Smacznego :)Jeszcze moje śniadanie. Połączenie
kakao i
kawy rozpuszczalnej idealnie pasuje do owsianki, którą ponownie zestawiłam z
płatkami jaglanymi . Żeby jeszcze bardziej umilić sobie poranek dodaję kostkę
gorzkiej czekolady, pyszne słodziutkie
borówki oraz śnieżnobiałą
ricottę i chrupiące
nerkowce :)
płatki owsiane i jaglane na
mleku z
kakao,
kawą rozpuszczalną,
nerkowcami,
gorzką czekoladą 85%,
borówkami oraz
ricottąoats and millet flakes with milk, cocoa, instant coffee, cashew nuts, dark chocolate 85%, bluberries and
ricotta1. Jesteś „rannym ptaszkiem” czy raczej „nocnym Markiem”? zdecydowanie "rannym ptaszkiem" :)2. Ulubione dodatki do owsianki?
masło orzechowe i
owoce <33. Obiad na słodko czy na wytrawnie? zależy od dnia, ale zazwyczaj na wytrawnie :)4. Co jadłaś wczoraj na obiad?
makaron ze
szpinakiem,
ricottą i
kurczakiem5. Jak często chodzisz do fryzjera? rzadko, czasami raz na pół roku. moje włosy tego nie wymagają byt często, dbam o nie :)6. Dłużej wytrzymasz bez komputera czy telefonu? bez telefonu7. Masz kwiaty w pokoju? mam na parapecie zielone drzewko :) i nie wiem czy to się liczy, ale kwiatowe wzory na zasłonach, świeczkach, tackach :)8. Myjesz zęby po każdym posiłku? nie zawsze.9. Co sprawia Ci największą przyjemność? spokojne, przyjemne i pyszne poranki ; rozmowy z mamą, wspólne spędzanie czasu z rodziną; gotowanie i pieczenie :)10. Uprawiasz sport? Jaki? nie uprawiam sporu, choć bardzo bym chciała biegać lub uprawiać jogę czy
fitness11. Komu ze znanych osób chciałabyś ugotować i zjeść z nim/nią obiad? Chętnie bym zjadła i ugotowała dla Nigelli czy też Gordona Ramsaya - uwielbiam go!Do you
love life? Then don't waste
time, for that is the stuff life is made of.