Wykonanie
Genialna
tarta. Idealna na lato. Z każdymi
owocami. No po prostu, nieskromnie mówiąc... czadowa! Rozeszła się jak ciepłe bułeczki i osobiście uważam, że powinna być dostępna w każdej kawiarni. Zawsze. I wszędzie.
/przepis pochodzi z Moje Wypieki z moimi modyfikacjami/Składniki na kruchy spód:160g
mąki pszennej30g
kakao60g
cukru pudruszczypta
soli100g zimnego
masła1
jajkoSkładniki wyrobić w malakserze na elastyczne ciasto, Rozwałkować je na wielkość formy o średnicy 25cm, wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Ponakłuwać widelcem. Schłodzić minimum 2 godziny. Po tym czasie na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać specjalne kulki lub
fasolę,
ryż. Piec w temperaturze 190 º C przez 15 minut. Następnie papier usunąć i piec kolejne 15-20 minut.Wyjąć, wystudzić.Krem:500g
serka mascarponeok 200g
mleka słodzonego skondensowanego (dodawałam na oko, do smaku)Wszystkie składniki powinny być schłodzone przez noc w lodówce. W misie miksera umieścić
mascarpone i
mleko skondensowane i rozpocząć ubijanie. W miarę ubijania (w razie potrzeby) dodać więcej
mleka skondensowanego. Krem będzie robił się coraz bardziej gęsty, aż przestanie spływać z mieszadeł miksera. Uwaga, żeby nie ubijać zbyt długo, bo krem może się zwarzyć. Krem wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.Dodatkowo:świeże
owoce - u mnie
maliny,
truskawki,
borówki,
czereśnie,
jagodyOwoce ułożyć na schłodzonej tarcie. Przechowywać w lodówce lub zjeść od razu :)
Bon appetit!