Wykonanie
Ostatni dzień wolnego! Dziś już muszę się wziąć do nauki. Mam nadzieję, że jutro nic mnie nie zaskoczy. Pogoda dziś będzie prawdopodobnie
słoneczna, więc może wyjdę na świeże powietrze, wtedy lepiej wiedza wchodzi do głowy.Jak mam wolny czas to korzystam w końcu z waszych przepisów, które sobie zapisuję i
mogę robić te pyszne dania. Tak oto wczoraj zrobiłam
ricotta hotcakes! Jeśli jeszcze ich nie jedliście to koniecznie spróbujcie, są lekkie jak chmurka. Idealnie smakują polane
syropem klonowym i warto też podać je z
owocami :) Do ich zrobienia zainspirował mnie przepis Emmy, która to znowu skorzystała z pomysłu Nigelli (uwielbiam tą kobietę!). Oto i moje placuszki:
pełnoziarniste
ricotta hotcakes z
syropem klonowymwhole wheat
ricotta hotcakec with maple
syrupSkładniki:125g
ricottyjajko1/4 szklanki
mleka4 łyżki
mąki pełnoziarnistejłyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:W miseczce miksuje
ricottę,
żółtko,
mleko, przesianą
mąkę pełnoziarnistą oraz
proszek do pieczenia. Następnie ubijam
białko. Dodaję je do masy i delikatnie mieszam. Smażyłam na patelni do naleśników, wystarczy jak macie jakąś z nieprzywierającą powierzchnią (Emma poleca ceramiczną). Smażyłam na średnim ogniu by placuszki się dokładnie usmażyły. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego !Na śniadanie dzisiaj serwuję sobie owsiankę z dżemorem
malinowym. Do tego oczywiście coś
orzechowego, dziś znowu to boskie
masło z
nerkowców. No i jeszcze pyszna, delikatna
ricotta i chrupiące
ciasteczko :) Uwielbiam takie poranki!sorry za dzisiejszą jakość zdjęć ;/
owsianka na
mleku z
dżemem malinowym,
masłem z
nerkowców,
żurawinowym ciastkiem owsianym oraz
ricottąporridge with milk, raspberry jam, cashew nut butter, cranberry oatmeal cookie and
ricottaSerce obawia się cierpień [...] Powiedz mu, że strach przed cierpieniem jest straszniejszy niż samo cierpienie. I że żadne
serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia...Paulo CoelhoDziś angielski maturzyści, ostatni dzień... Będzie dobrze! Kciuki dalej zaciśnięte ;*