Wykonanie
Eklery upieczone wg przepisu z bardzo, bardzo starej książki. Nie policzyłam ile ich było, w każdym bądź razie bardzo dużo.
1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki topionego
masła4-6
jajek (użyłam 5 dużych)1 szklanka
mlekapół łyżeczki
proszku do pieczeniaZagotować
mleko z
masłem. Na wrzątek wsypać
mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż powstanie jednolita masa. Przestudzić, po czym wbijać po jednym
jajku mieszając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki. dodać
proszek do pieczenia, wymieszać. Z gotowej masy wyciskać paski ok. 4x9 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu zrobić w każdym eklerku otwór z jednej strony i wcisnąć
bitą śmietanę lub dowolny, ulubiony krem. Użyłam kremu karpatkowego z dodatkiem
kakao. Oblać
polewą czekoladową.