Wykonanie
By MagicPot, 18 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Puszyste Pancakes to tradycyjne amerykańskie naleśniki. W polskiej kuchni pancakes zagościły w wielu domach, lecz nie stały się tradycyjnym daniem. Wydaje mi się, że pancakes nie wyparły jeszcze tradycyjnych naleśników i chyba nigdy ich nie zastąpią. Moim dzieciom smakowały pancakes, lecz wyraziły chęć jedzenia jednak tradycyjnych naleśników.Gdy szukałam przepisu na tradycyjne amerykańskie pancakes to spotkałam się z tyloma wersjami – co jest oczywistością, jak w przypadku bigosów czy serników. W związku, iż mój najstarszy mężczyzna po spożyciu czegokolwiek z
sodą oczyszczoną ma zgagę, szukałam przepisów bez
sody a oto zlepek tego, co zrobiłam przeglądając różnego rodzaju proporcje składników na puszyste pancakes.Puszyste Pancakes powinny być podawane z
syropem klonowym – gdy będziecie go kupować zapoznajcie się ze składnikami, by
syrop nie był zrobiony z
syropu glukozowo-fruktozowego – nie będzie to zapewne łatwe zadanie, ale
syrop klonowy powinien być zrobiony z kanadyjskiego klonu a nie z
syropu glukozowego lub z dodatkiem
cukru.Z poniżej podanej ilości składników usmażyłam 12 naleśników.225g
mąkidwa duże
jajka30g
masła +
masło do smażenia300ml
mlekajedna łyżeczka
cukrujedna łyżka
proszku do pieczeniaprzyprawy:
sólsyrop klonowyW pierwszej kolejności rozpuściłam
masło w rondelku a małym ogniu i odstawiłam do przestygnięcia.Gdy
masło było letnie do większej miski przesiałam
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodałam
jajka,
mleko i
cukier i wszystko dokładnie wymieszałam mikserem.Ciasto o jednolitej i gęstej konsystencji odstawiłam do tzw. „odpoczynku” a około 20 minut.Przygotowałam dwie małe patelnie (kupiliśmy małe patelenki pod smażenie
jajek sadzonych).Po upływie 20 minut, rozgrzałam patelnie i nałożyłam po pół łyżeczki
masła.Gdy
masło było już rozpuszczone chochelką (małą łyżką wazową) nalewałam ciasto na patelnie. Wyznacznikiem do przerzucenia naleśników a drugą stronę były bąbelki na górnej części pancakes-a. Po przerzuceniu smażyłam naleśniki nie dłużej aniżeli jedną minutę.Wszystkie naleśniki podawałam polane
syropem klonowym.Smacznego!Polecam inne przepisy na sycące śniadania: