ßßß Cookit - przepis na Beza:

Beza:

nazwa

Wykonanie

Przepyszne babeczki z mocno cytrynowym kremem w brzuszku i słodką bezą na wierzchu. Zachwycą amatorów kwaśnych smaków. Pracochłonne, ale warte grzechu. Ten krem cytrynowy to jedna z moich ulubionych wersji Lemon Curd, a Lemon Curd to jeden z moich ulubionych kremów, bo właśnie ja należę do fanów wszystkiego co kwaśne.
Przepis na babeczki, jak i na krem cytrynowy pochodzi od Marthy Stuart .
Składniki na 12 babeczek:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 113 g masła (w temperaturze pokojowej)
220 g cukru
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
skórka starta z 1,5 cytryny
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki maślanki
Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 ° C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W średniej misce połączyć mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Mikserem na najwyższych obrotach utrzeć masło, cukier i skórkę cytrynową puszystą masę. Wbijać jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii. W małej miseczne wymieszać maślankę i sok z cytryny. W trzech turach dodawać mąkę na przemian z dwiema porcjami maślanki. Miksować na średnich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą (nie za długo).
Gotową masę rozdzielić równomiernie pomiędzy papilotki, napełniając do 3/4 wysokości. Piec około 22-25 minut, aż babeczki się zezłocą.
Krem cytrynowy (Lemon Curd):
4 duże żółtka
skórka starta z 1 cytryny (po uprzednim wyparzeniu)
sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
1/2 szklanki cukru
mała szczypta soli
70 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
Opis wykonania dostępny tutaj .
Beza:
3/4 szklanki + 1 łyżka cukru
1/3 szklanki wody
1 łyżka suropu kukurydzianego (można pominąć)
4 duże białka (w temperaturze pokojowej)
W garnku o grubym dnie umieścić 3/4 szklanki cukru, wodę i syrop kukurydziany. Doprowadzić do zagotowania. Włączyć nastawiony na 7 minut stoper i gotować miksturę dokładnie przez ten czas, na średnim ogniu.
W tym czasie zacząć ubijać białka, na średnich obrotach, dodając pozostałą łyżkę cukru, aż piana stanie się sztywna. Gotowy syrop zdjąć z ognia i powoli, po ściance misy miksera, wlewać do ubijanych na średnich obrotach białek. Zwiększyć obroty miksera i ubijać masę do momentu, aż całkiem wystygnie (ok. 7 minut). Użyć natychmiast.
Składanie babeczek:
Za pomocą małego noża w każdej babeczce wyciąć otwór. Napełnić kremem cytrynowym. Na wierzch każdej babeczki nakładać porcję bezy. Łyżeczką uformować ciekawe esy-foresy (według fantazji). Używając kuchennego palnika (ja taki kupiłam kiedyś w E.Leclercu za grosze) opiec wierzch każdej babeczki, aż uzyska delikatny złoty kolor, uważając by nie podpalić papilotki.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/07/babeczki-z-kremem-cytrynowym-i-beza.html