ßßß
Składniki na kotlety:· 500 dkg filetów ulubionej ryby· 1 kg ziemniaków· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki· 2 łyżki soku z cytryny i szczypta startej skórki· 3 jajka· sól i pieprz· mąka i bułka tarta (do panierki)· oliwa z oliwek do smażeniaSkładniki na sos kaparowy· 1 szklanka majonezu· 6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany· 1 łyżka chrzanu· 2 łyżki musztardy· 4 łyżki kaparów, odsączonych lub opłukanych z soli, posiekanych· 1 cebula (drobno pokrojona)· 4 łyżki startego sera (np. Parmezanu lub Pecorino)· świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól do smakuWszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.Przygotowanie:Rybę skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem (można dodać gałązkę ulubionych ziół), wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym – piec 20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia.Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 2 jajka, oraz 2 łyżki sosu kaparowego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.Uformować kotlety, obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę na wysokość około 1,5 cm. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety i smażyć je przez około 4 - 5 minut z każdej strony, uważając, aby za szybko się nie rumieniły i nie przypaliły. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz cały czas musi skwierczeć).Kotlety podawać gorące, z sosem kaparowym i ulubioną sałatką.