ßßß
SKŁADNIKI (na 12 sztuk):Ciasto:325 g mąkiszczypta soli100 g zimnego masła150 g kwaśnej śmietany1 jajko2 łyżki mlekaNadzienie:350 g wędzonego boczku1 cebula2 łyżki natki pietruszki15 g masłaczarny pieprzsól1 jajko do posmarowaniaWYKONANIE:Przesiej mąkę z solą na blat kuchenny, dodaj do nich pokrojone masło. Śmietanę roztrzep z jajkiem i mlekiem - dodaj do mąki. Wyrób wszystko dłońmi na miękkie ciasto. Przykryj i odstaw do lodówki na czas przyrządzania nadzienia.Usuń skórę z boczku i pokrój go drobno. Obierz i drobno pokrój cebulę. Posiekaj natkę pietruszki. Na patelni roztop masło i smaż na nim boczek i cebulę, aż wszystko się zrumieni i zmięknie. Na koniec dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i odstaw farsz do ostudzenia.Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie i pokrój na 12 prostokątów (mniej więcej 12x10 cm). Rozsmaruj na cieście nadzienie, zostawiając wolne boki każdego prostokąta. Zawiń do środka brzegi i zwiń prostokąty w roladki. Ułóż je złączeniem do dołu na natłuszczonej blasze piekarnikowej. Każdą roladkę posmaruj roztrzepanym jajkiem, doprawionym solą i pieprzem. Piecz roladki w 190 °C przez 20-25 minut, aż wyrosną i się zrumienią.
Nadzienie - kto by tam zwracał uwagę na tłuszcz:)
Warsztat pracy:)

Smacznego!Przepis pochodzi z książki Pomysły na piknik, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.