ßßß Cookit - przepis na Wytrawna tarta z boczniakami

Wytrawna tarta z boczniakami

nazwa

Wykonanie

czwartek, 26 Lipiec 2012, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »
Wytrawna tarta z kruchego ciasta z serowym nadzieniem z boczniakami i wędzoną szynką. Pyszna na ciepło i na zimno. Polecam.
Składniki na kruche ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 jajko
płaska łyżeczka soli
Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Nadzienie:
1 średnia cebula
4 jajka
mały kubeczek śmietany (200g)
100 g żółtego sera
200 g boczniaków
150 g wędzonej szynki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
* jeśli chodzi o ilość sera, grzybów i szynki zawszę daję na oko, ponieważ tartę robię zazwyczaj z lodówkowych resztek
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasto wyciągamy z lodówki, cienko wałkujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty formując wysoki brzeg.
Szynkę kroimy w niewielką kostkę. Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paseczki lub w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce. Jajka mieszamy ze śmietaną za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z resztą składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto, wygładzamy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż masa całkowicie się zetnie i przyrumieni.
Tartę możemy pokroić od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/wytrawna-tarta-z-boczniakami