Wykonanie
Były
polędwiczki z
kurkami, a teraz będą z
pieczarkami.
Grzybów w lesie co raz mniej, na bazarku spory wybór, ale jeśli widzę
pieczarki w cenie 5zł i zmaltretowane podgrzybki za 20zł to jednak zostanę przy tych pierwszych. Lubię jeść więc niespecjalnie na tym oszczędzam, ale jednak studencki budżet nie pozwala za bardzo szaleć. Poza tym dawno nie
jadłam, a lubię, więc padło na
pieczarki.
Skład:1 polędwiczka wieprzowa10
pieczarek3 łyżki
śmietanyłyżeczka
mąkisól,
pieprzmasłosok z cytrynyWykonanie:Polędwiczkę kroimy w dość grube (ok 2 cm) plastry i rozbijamy. Ja robię to ręką ponieważ użycie tłuczka do tak delikatnego
mięsa to trochę barbarzyństwo. Następnie solimy i
pieprzymy każdy kawałek z obu stron, obsmażamy na
maśle i przerzucamy do garnka i dusimy. Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki i skropione
sokiem z cytryny pieczarki, po czym dodajemy
śmietanę wymieszaną z
mąką. Przygotowany sos doprawiamy
solą i
pieprzem i dodajemy go do polędwiczek. Dusimy jeszcze chwilkę.Zając