Wykonanie
Składniki na 4 porcje:1 porcja = ok. 350 kcal0,5 kg małych
młodych ziemniaczków4
udka z kurczakaNa sos:kilka czerwonych soczystych
pomidorówłyżka
sosu sojowegołyżka
sosu worcesterłyżka
brązowego cukrułyżka
octu winnegołyżka
musztardy1 ząbek
czosnkusól pieprzoliwaświeży
tymianekPrzygotowanie:1.
Ziemniaki myjemy, obtaczamy w
oliwie,
soli,
pieprzu. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika rozgrzanego do 200 stC na 20 min.
2. Następnie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu miksujemy w blenderze. Solimy i
pieprzymy do smaku.
3.
Udka kurczaka nacinamy od strony gdzie nie ma skóry i nacięciem do góry kładziemy na rozgrzanej patelni grilowej. Smażymy kilka minut, aż skórka się zezłoci. Następnie solimy,
pieprzymy i przekładamy skórką do góry, smażymy jeszcze kilka minut.
4. Do gotującej się osolonej
wody wrzucamy
brokuł kwiatem do góry. Gotujemy aż będzie miękki (ok. 5 minut)
5. Kiedy wyjmiemy
ziemniaki z piekarnika, przekręcamy je na drugą stronę. Układamy je na obrzeżach naczynia, tak, żeby środek był pusty. Na środek wlewamy sos, na którym układamy wcześniej zazłocone udka. Wkładamy znów do piekarnika na kolejne 20 minut.6. Na 5 minut przed wyjęciem
ziemniaków na ziemniakach i udkach układamy
brokuły i kilka
pomidorków koktajlowych, oraz dodałam gałązki
tymianku pomiędzy udka i
ziemniaki.
Daje piękny aromat, ale uważajcie, żeby się nie spalił.
Wygląda pięknie, smakuje pysznie! Spróbujcie sami!