ßßß Cookit - przepis na Wołowina z pieczarkami, szpinakiem i makaronem ryżowym w woku

Wołowina z pieczarkami, szpinakiem i makaronem ryżowym w woku

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam takie potrawy - są pożywne i szybkie!
Niestety nie miałam przez ten dzień dostępu do aparatu i zdjęcia są zrobione telefonem;)
Najpierw przygotowanie mięsa i marynata.
Mięso winno poleżeć w temperaturze pokojowej ok 10-15min. - będzie bardziej miękkie. Oczywiście polędwica byłaby rewelacyjna, ale ze względu na swoja nie atrakcyjną cenę - ja wykorzystałam kawałek wołowiny z antrykotu;) Mięso kroimy w cieniutkie plastry i marynujemy ok 15 minut (możemy dłużej).
Marynata: na pół kilo wołowiny
6 ząbków czosnku
1cm imbiru
1 papryczka chili bez nasionek
sos sojowy
pieprz biały
Składniki:
0,5 kg wołowiny
0,5 kg pieczarek lub boczniaków
0,5 kg świeżego szpinaku
6 ząbków czosnku
1cm imbiru
1 papryczka chili bez nasionek
sos sojowy
pieprz biały
ocet ryżowy
olej sezamowy i arachidowy
wino ryżowe
makaron ryżowy,biały, gruby, który musimy gotować 2-3 min
Przygotowanie:
Przygotowujemy sobie duży talerz lub miskę.
I etap
Na woku podsmażamy mięso,aż zbrązowieje z dodatkiem octu ryżowego, oleju sezamowego oraz nakrętki wina ryżowego. Po podsmażeniu mięso ściągamy z woka. Dosłownie kilka minut
II etap
Na sosie podsmażamy pieczarki lub boczniaki w polówkach - tak aby puściły wodę, ale się nie przesmażyły - możemy dodać odrobinę sosu sojowego i oleju arachidowego lub sezamowego. Wyjmujemy z woka.
III etap
Gotujemy makaron oraz na woku podgotowujemy z solą lub sosem sojowym szpinak, tak aby zmiękł - polewamy go odrobina oleju sezamowego
Na talerz wykładamy makaron, następnie szpinak, pieczarki i na końcu mięso. Możemy wykończyć danie świeżą dymka, papryczką chili lub kolendrą.
Pozdrawiam;)
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2013/04/woowina-z-pieczarkami-szpinakiem-i.html