Wykonanie
Uwielbiam takie potrawy - są pożywne i szybkie!Niestety nie miałam przez ten dzień dostępu do aparatu i zdjęcia są zrobione telefonem;)Najpierw przygotowanie
mięsa i marynata.
Mięso winno poleżeć w temperaturze pokojowej ok 10-15min. - będzie bardziej miękkie. Oczywiście
polędwica byłaby rewelacyjna, ale ze względu na swoja nie atrakcyjną cenę - ja wykorzystałam kawałek
wołowiny z
antrykotu;)
Mięso kroimy w cieniutkie plastry i marynujemy ok 15 minut (możemy dłużej).
Marynata: na pół kilo
wołowiny6 ząbków
czosnku1cm
imbiru1
papryczka chili bez nasionek
sos sojowypieprz białySkładniki:0,5 kg
wołowiny0,5 kg
pieczarek lub boczniaków0,5 kg
świeżego szpinaku6 ząbków
czosnku1cm
imbiru1
papryczka chili bez nasionek
sos sojowypieprz białyocet ryżowyolej sezamowy i arachidowy
wino ryżowemakaron ryżowy,biały, gruby, który musimy gotować 2-3 min
Przygotowanie:Przygotowujemy sobie duży talerz lub miskę.I etapNa woku podsmażamy
mięso,aż zbrązowieje z dodatkiem
octu ryżowego,
oleju sezamowego oraz nakrętki
wina ryżowego. Po podsmażeniu
mięso ściągamy z woka. Dosłownie kilka minutII etapNa sosie podsmażamy
pieczarki lub boczniaki w polówkach - tak aby puściły
wodę, ale się nie przesmażyły - możemy dodać odrobinę
sosu sojowego i
oleju arachidowego lub
sezamowego. Wyjmujemy z woka.III etapGotujemy
makaron oraz na woku podgotowujemy z
solą lub
sosem sojowym szpinak, tak aby zmiękł - polewamy go odrobina
oleju sezamowegoNa talerz wykładamy
makaron, następnie
szpinak,
pieczarki i na końcu
mięso. Możemy wykończyć danie świeżą
dymka,
papryczką chili lub
kolendrą.Pozdrawiam;)