Wykonanie
Oto moje dwa ulubione przepisy na chińszczyznę. Sposób przyprawienia
mięsa zależy od nas, tak samo jak dobór warzyw.Więcej w sprawie podstaw Kuchni Chińskiej, którą uwielbiam znajdziecie tutaj.Składniki:pól kilo
wołowiny2 duże
marchewki1 świeża
papryczka chilli2
papryki o różnych kolorach- najlepiej zielona i żółta
szpinak całe liście
czosnek4 cm świeżego
imbiruryżsłodki sos
chilisos sojowy jasny i ciemny
ocet ryżowy jasny
ocet ryżowy ciemny
wino ryżowe chińskie lub wytrawne cherry
olej sezamowyolej z orzeszków arachidowych
pieprz czarny lub czerwony
papryczka chili w płatkachUwaga!
sos sojowy jasny - przyprawianie gotowych potraw
sos sojowy ciemny - do gotowania i marynowania
Przygotowanie:Marynata do
mięsa (10minut w lodówce): do pokrojonego w cienkie ok 5cm paski dodajemy odrobinę
sosu sojowego ciemnego,
pieprzu,
papryczki chili w płatkach i
papryki słodkiej oraz 1 łyżkę
octu ryżowego jasnego - zmiękczy
mięso.Warzywa : z
papryczkę chili pozbywamy się włókien oraz ziarenek ze środka(zostawiany je jeśli chcemy
mieć mega ostre
mięso) i kroimy bardzo drobno.
Papryki kroimy w słupki, a z
marchwi na obieraczce robimy cienkie długie plastry. Ścieramy
imbir.
Wołowina na ostro: - smażymy na większym ogniu -rozgrzewamy woka po około minucie wlewamy
olej arachidowy ok. 1/4 szklanki jak się rozgrzeje dodajemy
mięso z marynatą, ok 1 łyżkę
octu ryżowego białego i czarnego,
papryczkę chili i
imbir, gdy
mięso zbrązowieje dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę 2 ząbki i jedna nakrętkę
wina ryżowego. Po około 6 minutach dodajemy kilka kropel
oleju sezamowego i
sosu sojowego jasnego. Próbujemy
mięso, gdy jest jędrne i dobre w środku przekładamy do osobnego naczynia. Na ponownie rozgrzany wok z
olejem arachidowym dajemy
marchew i
szpinak i pozostałe 2cm startego
imbiru (przyprawiamy
sosem sojowym ciemnym,
octem ryżowym białym,
winem ryżowym,
czosnkiem 2 ząbki,
pieprzem) po ok 5 minutach dodajemy
paprykę i po ok 3min. przyprawiamy wszystko tak jak
mięso(
olej sezamowy,
sos sojowy jasny). Łączymy wszystko z
mięsem w razie potrzeby doprawiamy do ostrości
papryczką chili,
pieprzem.Podajemy z
ryżem. Smacznego!!(gdy tylko zrobię w najbliższym czasie to danie zamieszczę zdjęcia;))Rada! należy bardzo uważać ze świeżą
papryczką chili i najlepiej przyrządzać ją w rękawiczkach tak aby niej sok nie przedostał się do oczu, ust, ranek czy zadrapań. Następnie dokładnie umyć ręce. Podobno gdy pali nas po daniach ostrych
winno się je popijać
napojami alkoholowymi lub zagryzać
chlebem, ponieważ neutralizują częściowo ostrość.
Kurczak z warzywamiPrzyrządzamy go praktycznie z takimi samymi
przyprawami jak
wołowinę - tylko bez świeżej
papryczki chilli(oczywiście jeśli ktoś chce zjeść to danie na ostro można dodać). Dodajemy tylko więcej warzyw - więc dwukrotnie zwiększa nam się ilość przypraw i dodatków w fazie smażenia warzyw.Dodatkowe składniki:
mąka kukurydzianawarzywa wedle uznania ja preferuje
kapustę 1/4 główki, po pół
papryki zielonej i
zółtej,
kukurydza,
pieczarki,
marchew,
brokuł,
szpinakKapustę i
paprykę szatkujemy w drobne paski,
pieczarki w grubsze talarki,
brokuł rozdrobnione główki, a
marchew cienkie długie plastry(z obieraczki j.w.).
Po usmażeniu
mięsa i odłożeniu go w osobne naczynie - smażymy warzywa w następującej kolejności
kapusta,
marchew,
pieczarki,
szpinak a na końcu
papryka,
brokuł i
kukurydza. Zagęszczamy sos rozrobiona z
wodą mąką kukurydzianą (jest ona lżejsza niż
maka ziemniaczana i nada "połysku" daniu)Dania możemy udekorować
kolendrą,
kiełkami lub
natką pietruszki.Pamiętajmy,iż aby warzywa w tych daniach się nie paliły muszą być dobrze oblepione
olejem, więc w trakcie dodawania kolejnych warzyw możemy w razie potrzeby dodać
oleju, a następnie niewielka ilość
wody .Smacznego!