Wykonanie
Przepis ten otrzymałam od BFF i jak dla mnie jest najlepszym z wypróbowanych. Prawdziwa domowa pizza.mniam....;)Składniki:0,5 kg
mąki pszennej1
jajko1/3 opakowania świeżych
drożdży1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
wodypo jednej łyżeczce
soli,
oregano,
pieprzu,
cukru1 łyżka
olejuketchup i przecier,
oregano,
bazylia do sosu na spód
serponadto dowolne składniki do pizzyPrzygotowanie:
tworzymy zaczyn z
drożdży,
cukru,
wody i lekko podgrzanego
mleka. Do zaczynu dodajemy
jajko i
mleko i mieszamy- najlepiej w szejkerze. Do miski przesiewamy
mąkę do której dodajemy
oregano i
pieprz, a następnie zaczyn. Wyrabiamy ciasto i na koniec polewamy sobie ręce
olejem- dzięki temu ciasto będzie łatwo odchodzić od ręki. Jeśli chcemy oby ciasto było cienkie wykładany je po 10min.(pod przykryciem). smarujemy sosem oraz wykładamy składniki i pieczemy ok. 25minut w 180st. C i takie ciasto polecam. Jeśli chcemy, aby ciasto wyrosło zwiększamy czas pieczenia do ok 45minut. Pamiętajmy, iż
ciasto drożdżowe potrzebuje trochę więcej wodnistych produktów, aby nie wyschło