Wykonanie
Dzisiaj na kolacje upiekłam pyszne pizzerkowe bułeczki.
Składniki:- 1 szklanka
mąki pszennej- 1/2 szklanki
mąki razowej- 1
jajko- 20g
drożdży- 1/4 szklanki
wody- 1/4 szklanki
mleka- 2 łyżki
oleju- 2 łyżki
ketchupu- 100g
sera-100g
szynki- odrobina
maku lub
sezamu-
sól,
pieprz,
oregano i
cukier do smakuWykonanie:Zarabiamy
drożdże i zostawiamy do wyrośnięcia.Roztrzepujemy
jajko widelcem.Na stolnicy przesiewamy
mąkę w środku robimy dziurkę i wlewamy
jajko ja nie wlałam całego zostawiłam trochę na dnie na posmarowanie na wierzch bułeczek.Dodajemy
sól pieprz i
cukier zarabiamy.Gdy już ciasto mamy wyrośnięte dodajemy
drożdże i ponownie wyrabiamy.Wyrobioną masę obsypujemy trochę
mąką przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30min.Takie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy, wykrawamy szklanką "denka" naszych bułeczek (ja jeszcze troszkę wałkowałam już wykrojone ciasto) smarujemy
ketchupem i kładziemy nasze nadzienie, wszystko co mamy w lodówce zasypujemy
oregano i
serem żółtym i przyrywamy drugim "denkiem" i mocno zaklejamy. Takie bułeczki możemy na wierzchu posmarować naszymi pozostałościami
jajka i posypujmy
makiem lub
sezamem.Mi wyszło 14 bułeczek.Smacznego!