ßßß
Cookit - przepis na FRYTKI PIETRUSZKOWE
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
FRYTKI PIETRUSZKOWE
Składniki
Sardynki
Bułka
Oliwki
Sałata
Pomidor
Majonez
Tymianek
Musztarda
Cebula
Żółtko
Cukier
Sok z cytryny
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Woda
Mąka pszenna
Mleko
Pietruszka korzeń
Wykonanie
Sardynka
.Ciabatta z
oliwkami
.1 wyfiletowana
sardynka
1
bułka
ciabatta z
oliwkami
liście
sałaty
1
pomidor
majonez
tymiankowy
musztardowe
krążki
cebuli
MAJONEZ
TYMIANKOWY
1
żółtko
1/2 łyżeczki
musztardy
dijon1/2 łyżeczki
cukru
1 łyżka
soku z cytryny
100 ml
oliwy
1 łyżka świeżych listków
tymianku
sól
pieprz
1 łyżka
wody
wrzącej
żółtko
,
musztardę
,
cukier
,
sól
,
pieprz
oraz
cytrynę
ucieramy rózgą kuchenną do otrzymania jednolitej konsystencji . Dalej ucierając dolewamy
oliwę
bardzo powoli w małych ilościach kręcąc rózgą w jedną i tą samą stronę ponieważ
majonez
może się zważyć. Gdy dodamy cała
oliwę
powstanie nam gęsty
majonez
więc dolewamy do niego 1 łyżkę wrzątku i mieszamy .Na koniec dodajemy utarty w dłoniach
tymianek
.
MUSZTARDOWE
KRĄŻKI
CEBULOWE
1 duża
cebula
5 łyżek
mąki pszennej
5-8 łyżek
mleka
1 łyżka
musztardy
sól
do smaku można dodać
kostkę rosołową
pokruszoną
oliwa
do smażenia
Cebule
obieramy i kroimy na grubsze plastry i oddzielamy krążki
cebulowe
.Z wymienionych składników pomijając
oliwę
wyrabiamy dość gęste ciasto . Zanurzamy krążki
cebuli
w cieście i smażymy na rozgrzanej
oliwie
tak by pływały przewracając na drugą stronę.
1 duży
korzeń pietruszki
oliwa
do smażenia na rozgrzaną
oliwę
wrzucamy pokrojoną w paski
pietruszkę
i smażymy do uzyskania brązowego koloru .
SARDYNKA
1 wyfiletowana
sardynka
3 łyżki
mąki pszennej
do panierki
sól
pieprz
oliwa
do smażenia
Rybę
przyprawiamy oraz panierujemy w
mące
i smażymy z obu stron na złoty kolor .
Bułkę
ciabattę grillujemy , następnie dolną część smarujemy
tymiankowym
majonezem
układamy
sałatę
,
pomidora
oraz gorącą
rybę
.
Rybę
smarujemy
tymiankowym
majonezem
i układamy gorące krążki
cebuli
, całość przykrywamy pozostałą ciabattą.Smacznego :)
Źródło:
http://olesia-nagazie.blogspot.com/2014/09/fish-burger-i-frytki-pietruszkowe.html
Przepisy powiązane
Hamburgery w bułkach bagietkowych
Hamburgery w bułkach bagietkowych
Hamburgery w bułkach bagietkowych
Hamburgery w bułkach bagietkowych
Hamburgery w bułkach bagietkowych
Składniki powiązane (0)