ßßß Cookit - przepis na FRYTKI PIETRUSZKOWE

FRYTKI PIETRUSZKOWE

nazwa

Wykonanie

Sardynka .
Ciabatta z oliwkami.
1 wyfiletowana sardynka
1 bułka ciabatta z oliwkami
liście sałaty
1 pomidor
majonez tymiankowy
musztardowe krążki cebuli
MAJONEZ TYMIANKOWY
1 żółtko
1/2 łyżeczki musztardy dijon
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
100 ml oliwy
1 łyżka świeżych listków tymianku
sól
pieprz
1 łyżka wody wrzącej
żółtko ,musztardę , cukier ,sól ,pieprz oraz cytrynę ucieramy rózgą kuchenną do otrzymania jednolitej konsystencji . Dalej ucierając dolewamy oliwę bardzo powoli w małych ilościach kręcąc rózgą w jedną i tą samą stronę ponieważ majonez może się zważyć. Gdy dodamy cała oliwę powstanie nam gęsty majonez więc dolewamy do niego 1 łyżkę wrzątku i mieszamy .Na koniec dodajemy utarty w dłoniach tymianek .
MUSZTARDOWE KRĄŻKI CEBULOWE
1 duża cebula
5 łyżek mąki pszennej
5-8 łyżek mleka
1 łyżka musztardy
sól
do smaku można dodać kostkę rosołową pokruszoną
oliwa do smażenia
Cebule obieramy i kroimy na grubsze plastry i oddzielamy krążki cebulowe .
Z wymienionych składników pomijając oliwę wyrabiamy dość gęste ciasto . Zanurzamy krążki cebuli w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie tak by pływały przewracając na drugą stronę.
1 duży korzeń pietruszki
oliwa do smażenia na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w paski pietruszkę i smażymy do uzyskania brązowego koloru .
SARDYNKA
1 wyfiletowana sardynka
3 łyżki mąki pszennej do panierki
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Rybę przyprawiamy oraz panierujemy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor .
Bułkę ciabattę grillujemy , następnie dolną część smarujemy tymiankowym majonezem układamy sałatę , pomidora oraz gorącą rybę .
Rybę smarujemy tymiankowym majonezem i układamy gorące krążki cebuli , całość przykrywamy pozostałą ciabattą.
Smacznego :)
Źródło:http://olesia-nagazie.blogspot.com/2014/09/fish-burger-i-frytki-pietruszkowe.html