Wykonanie
Sałatkę grecką lubię bardzo. Niestety należy ona do tych, które szybko podchodzą
sokami i należy ją przygotować, a właściwie doprawić dopiero przed podaniem. Dużo szybciej
sałatka "siada" kiedy jest skropiona np.
oliwą, w stosunku do tej która jest z samymi
przyprawami. Zrezygnowałam więc z tego tłuszczu,
sałatka z samymi
przyprawami jest równie smaczna. Lubię dodać dużo
sera feta, wspaniale podnosi smak całości i to właśnie ten dodatek sprawia, że po
sałatkę wracam chętnie w okresie letnim. "Grecka" fajna jest na śniadanie, ale też świetnie sprawdzi się podana do dań z grilla.
Składniki:1 średniej wielkości główka
sałaty lodowej/masłowej1
ogórek szklarniowy1
pomidorpęczek
rzodkiewki1
czerwona cebula1
słodka paprykaser feta (można zastąpić
serem sałatkowym w kostce) - 200g1 łyżeczka
suszonego oregano lub kilka gałązek świeżego
natka pietruszki - kilka gałązekpół łyżeczki
majerankupół łyżeczki
czosnku granulowanego
pieprz,
sólWykonanie:
Sałatę podzielić dłońmi na mniejsze kawałki, dosłownie - rwać na
płatki wielkości jak od róż. Zielonego
ogórka umyć, można obrać ze skórki, można skórkę pozostawić. Posiekać na plasterki.
Rzodkiew posiekać na plasterki.
Pomidora przekroić na ćwiartki, pociąć w plasterki.
Paprykę pokroić w kostkę (nasiona odrzucić), podobnie
cebulę - także w kostkę.Wszystkie składniki ułożyć w dużym naczyniu, dokładnie połączyć z
przyprawami.Na końcu pokroić w kostkę
ser, wyłożyć na wierzch sałatki.Smacznego! :)