Wykonanie
Sernik z rosą. Piekliście? Ile
razy Wam nie wyszedł?
Powiem Wam w tajemnicy, co zrobić by ten sernik wyglądał tak jak powinien wyglądać. I jak go upiec by był smaczny... Moja mama ten sernik piecze od wielu lat. Ja krócej, jednak też mam za sobą kilka wpadek. Metodą prób i błędów
doszłam do perfekcji. Tak więc nadszedł ten czas, by w końcu podzielić się przepisem i na to ciasto.
Składniki na ciasto (temperatura pokojowa):30 dag
mąki pszennej10 dag
margaryny1 czubata łyżka
smalcu1
jajo1
żółtko2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
cukru pudruWyżej wymienione składniki wyłożyć do naczynia, po czym dokładnie zagnieść. Wyłożyć na suchą blaszkę, bez żadnego podkładu typu papier do pieczenia. Ciasto rozłożyć również na bokach blaszki, robiąc w ten sposób dobry podkład pod masę
serową.Składniki na masę
serową:1 kg
sera1,5 szklanki
mleka (porcja na sobie mielony
ser, przy rzadkim z wiaderka dać 0,5 szklanki)0,5 szklanki
olejuszklanka drobnego
cukru1
budyń śmietankowy z
cukrem (proszek)4
żółtka2
jajaolejek pomarańczowyŻółtka,
jaja,
cukier,
budyń,
olej, olejek zmiksować.
Ser dołożyć i wymieszać łyżką. Masa powinna być dość rzadka, podobna w konsystencji do ciasta naleśnikowego. Jednak jeżeli jest bardzo rzadka, to zmniejszyć ilość
mleka. Dlatego
mleko dodajemy na końcu.Wylać masę na ciasto i wstawić do piekarnika. Ja piekę z termoobiegiem w 170 stopniach. Piec około 50 minut. Około - ponieważ
ser musi się zarumienić na wierzchu. Czas może być troszkę dłuższy. Po tym czasie wyjąć, położyć na wierzch piane z
białek i jeszcze na chwilę włożyć szybciutko do piekarnika na kilka minut. Piana musi się tylko lekko zarumienić.A o co chodzi z tą pianą i z rosą?Składniki na
beze:5
białek schłodzonych w czasie pieczenia sernikaszklanka
cukru pudruPianę przygotowujemy na sam koniec, wtedy kiedy sernik piecze się już około 40 minut. Musi być bardzo dobrze ubita, tak jak typowa
beza. Najpierw bijemy
białka z szczyptą
soli, na bardzo bardzo sztywno. Kilka minut, aż zaczną ukazywać się pęcherzyki powietrza. Następnie łyżka po łyżce dodajemy stale miksując
cukier puder. Całość musi być kleista i zbita.Wykładamy na ciasto - robimy to szybko, tylko na chwilkę przerywając pieczenie. Pianę zapiekamy dosłownie tylko troszkę, na leciutko złoty kolor (około 7 minut). Chodzi o to by skarmelizowany
cukier mógł się wydostać na wierzch i utworzyć złote kropelki.Niektórzy twierdzą, że dobrze dodać jest łyżkę
octu, czy
mąki ziemniaczanej. Nie prawda. Piana musi
mieć dużo
cukru i musi być lekka jak chmurka a masa serowa dobrze wypieczona (to też bardzo ważne by ciasto nie chłonęło rosy do siebie, dlatego
pisałam by je zrumienić).Na moim serniku wychodzi tak wielka rosa, że na następny dzień robią się na nim już kałuże :)Na pianie przed włożeniem do piekarnika, można porobić falę widelcem, będzie to ładnie wyglądać, bo w dołkach zbierze się najwięcej rosy. Robiłam takie fale przy skubańcu - klikRosa pojawia się wtedy, kiedy sernik zaczyna stygnąć.Jest niezwykle aksamitny, wilgotny i kremowy.Polecam!Życzę smacznego i pozdrawiam.
Kasia :)