ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina w gniazdach

Wieprzowina w gniazdach

nazwa

Wykonanie

Smaczne danie z wieprzowiny, dokładniej gulasz wieprzowy z papryką i leśnymi grzybami umieszczony w gniazdach z makaronu. Niezbyt trudne, aromatyczne i pyszne danie w niebanalny sposób podane. Zapraszam!
Składniki na 6 porcji:
- mięso wieprzowe - np. łopatka 1 kg,
- makaron gniazda, lub inny długi rodzaj dający się ładnie układać,
- papryka zółta 1 sztuka
- garść suszonych prawdziwków
- 10 dag zółtego sera
- cebula 1 sztuka
- pęczek świezego kopru
- tłuszcz do podsmażenia
- liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz mielony, sól, ząbek czosnku i mielona słodka papryka jako przyprawy.
- 250 ml bulionu,
- opcjonalnie mąka pszenna do zagęszczenia sosu.
Wykonanie:
Grzyby leśne namoczyć około godzinę, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Mięso pociąć w kostkę, w rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz i je podsmażyć. Następnie podlać bulionem, dołożyć liść laurowy, 3 ziarna pieprzu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz grzyby i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Cebulę pokroić w paseczki, posolić i zrumienić na patelni na złoty kolor.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i wraz z szczyptą słodkiej papryki oraz przesmażoną cebulką włożyć do garnka z gulaszem. Całość gotować na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Kiedy mięso będzie miękkie zestawić z ognia.
Jeżeli sos jest zbyt lejący ( choć nie powinien ) należy zaklepać go roztworem z mąki i wody - w 100 ml wody rozrobić łyżkę mąki pszennej i wlać na gotujący się sos, mieszając do zgęstnienia.
Makaron przygotować al dante, czyli gotować go około 6-7 minut. Następnie nakładać na talerze formując gniazda. W dołki wlać gulasz, a na wierzch posypać świeży drobno pokrojony koperek i starty ser.
Smacznego!
***
Przepis powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/03/wieprzowina-w-gniazdach.html