Wykonanie
Smaczne danie z
wieprzowiny, dokładniej gulasz wieprzowy z
papryką i leśnymi
grzybami umieszczony w gniazdach z
makaronu. Niezbyt trudne, aromatyczne i pyszne danie w niebanalny sposób podane. Zapraszam!

Składniki na 6 porcji:-
mięso wieprzowe - np.
łopatka 1 kg,-
makaron gniazda, lub inny długi rodzaj dający się ładnie układać,-
papryka zółta 1 sztuka- garść
suszonych prawdziwków- 10 dag
zółtego sera-
cebula 1 sztuka- pęczek świezego
kopru- tłuszcz do podsmażenia-
liść laurowy,
pieprz ziarnisty oraz mielony,
sól, ząbek
czosnku i mielona
słodka papryka jako
przyprawy.- 250 ml
bulionu,- opcjonalnie
mąka pszenna do zagęszczenia sosu.Wykonanie:
Grzyby leśne namoczyć około godzinę, następnie pokroić je na mniejsze kawałki.
Mięso pociąć w kostkę, w rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz i je podsmażyć. Następnie podlać
bulionem, dołożyć
liść laurowy, 3 ziarna
pieprzu,
czosnek przeciśnięty przez praskę oraz
grzyby i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Cebulę pokroić w paseczki, posolić i zrumienić na patelni na złoty kolor.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i wraz z szczyptą
słodkiej papryki oraz przesmażoną
cebulką włożyć do garnka z gulaszem. Całość gotować na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Kiedy
mięso będzie miękkie zestawić z ognia.Jeżeli
sos jest zbyt lejący ( choć nie powinien ) należy zaklepać go roztworem z
mąki i
wody - w 100 ml
wody rozrobić łyżkę
mąki pszennej i wlać na gotujący się sos, mieszając do zgęstnienia.
Makaron przygotować al dante, czyli gotować go około 6-7 minut. Następnie nakładać na talerze formując gniazda. W dołki wlać gulasz, a na wierzch posypać świeży drobno pokrojony
koperek i
starty ser.Smacznego!***Przepis powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl

