ßßß
 
            
         Składniki na 6 porcji:- mięso wieprzowe - np. łopatka 1 kg,- makaron gniazda, lub inny długi rodzaj dający się ładnie układać,- papryka zółta 1 sztuka- garść suszonych prawdziwków- 10 dag zółtego sera- cebula 1 sztuka- pęczek świezego kopru- tłuszcz do podsmażenia- liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz mielony, sól, ząbek czosnku i mielona słodka papryka jako przyprawy.- 250 ml bulionu,- opcjonalnie mąka pszenna do zagęszczenia sosu.Wykonanie:Grzyby leśne namoczyć około godzinę, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Mięso pociąć w kostkę, w rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz i je podsmażyć. Następnie podlać bulionem, dołożyć liść laurowy, 3 ziarna pieprzu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz grzyby i dusić pod przykryciem około 20 minut.Cebulę pokroić w paseczki, posolić i zrumienić na patelni na złoty kolor.Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i wraz z szczyptą słodkiej papryki oraz przesmażoną cebulką włożyć do garnka z gulaszem. Całość gotować na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Kiedy mięso będzie miękkie zestawić z ognia.Jeżeli sos jest zbyt lejący ( choć nie powinien ) należy zaklepać go roztworem z mąki i wody - w 100 ml wody rozrobić łyżkę mąki pszennej i wlać na gotujący się sos, mieszając do zgęstnienia.Makaron przygotować al dante, czyli gotować go około 6-7 minut. Następnie nakładać na talerze formując gniazda. W dołki wlać gulasz, a na wierzch posypać świeży drobno pokrojony koperek i starty ser.Smacznego!***Przepis powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl
Składniki na 6 porcji:- mięso wieprzowe - np. łopatka 1 kg,- makaron gniazda, lub inny długi rodzaj dający się ładnie układać,- papryka zółta 1 sztuka- garść suszonych prawdziwków- 10 dag zółtego sera- cebula 1 sztuka- pęczek świezego kopru- tłuszcz do podsmażenia- liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz mielony, sól, ząbek czosnku i mielona słodka papryka jako przyprawy.- 250 ml bulionu,- opcjonalnie mąka pszenna do zagęszczenia sosu.Wykonanie:Grzyby leśne namoczyć około godzinę, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Mięso pociąć w kostkę, w rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz i je podsmażyć. Następnie podlać bulionem, dołożyć liść laurowy, 3 ziarna pieprzu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz grzyby i dusić pod przykryciem około 20 minut.Cebulę pokroić w paseczki, posolić i zrumienić na patelni na złoty kolor.Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i wraz z szczyptą słodkiej papryki oraz przesmażoną cebulką włożyć do garnka z gulaszem. Całość gotować na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Kiedy mięso będzie miękkie zestawić z ognia.Jeżeli sos jest zbyt lejący ( choć nie powinien ) należy zaklepać go roztworem z mąki i wody - w 100 ml wody rozrobić łyżkę mąki pszennej i wlać na gotujący się sos, mieszając do zgęstnienia.Makaron przygotować al dante, czyli gotować go około 6-7 minut. Następnie nakładać na talerze formując gniazda. W dołki wlać gulasz, a na wierzch posypać świeży drobno pokrojony koperek i starty ser.Smacznego!***Przepis powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl

