ßßß Cookit - przepis na Twarogowe knedle ze sliwkami

Twarogowe knedle ze sliwkami

nazwa

Wykonanie

Czy można nie lubić takich kluch? Żałuję, że spróbowałam ich dopiero teraz, w przyszłym roku, przerobię wersje z każdymi letnimi owocami. ;)
źródło przepisu: makagigi.blogspot.com
250g białego sera
150g mąki
łyżka masła
jajko
szczypta soli
ok. 20 niewielkich węgierek
łyżka cukru
łyżeczka cynamonu
do podania
masło
cukier trzcinowy
cynamon
Twaróg (tłusty, zwarty) zmielić, z masłem, solą i jajkiem (użyłam blendera). Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, zarobić w kulę i odstawić do lodówki na 20 minut. Śliwki rozkroić, wyjąć pestki, następnie oprószyć cukrem i cynamonem.
Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować lub rozpłaszczyć ręką. Śliwki zawijać w ciasto, dokładnie skleić brzegi i uformować zgrabne kulki. Knedle gotować w osolonej wodzie przez 5-7 minut (lub dopóki nie wypłyną).
Podawać posypane cukrem trzcinowym i cynamonem i polane masłem (lub np. ze śmietanką).
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/09/Twarogowe-knedle-ze-sliwkami.html