ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe bułeczki cynamonowe

Orkiszowe bułeczki cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne i pachnące cynamonem bułeczki - naprawdę trudno im się oprzeć. W całości upieczone z mąki orkiszowej, w tym połowę stanowi mąka orkiszowa pełnoziarnista. Doskonały przepis dla tych, którzy zrezygnowali z mąki pszennej w swojej kuchni. Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne, łatwe do wałkowania i formowania. Nie szukaj specjalnej okazji, po prostu je upiecz. Idealne na śniadanie, do przedpołudniowej kawy lub na podwieczorek.
Składniki na 12-14 sztuk:
420 g mąka orkiszowej (pół na pół orkiszowa jasna 700 i orkiszowa pełnoziarnista)
160 ml mleka
2 jajka
60 g masła
60 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 op. suchych drożdży
50 g masła
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1,5 łyżki cynamonu
Wykonanie:
wlać mleko do rondelka, dołożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki i lekko podgrzać
do misy robota odważyć obie mąki, dodać cukier, sól, drożdże, następnie wlać mleko z rozpuszczonym masłem, wyrabiać ciasto hakiem. W międzyczasie wbić 2 jajka i zagniatać około 8 minut do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i powtórnie zagnieść. Podsypać blat mąką i wywałkować ciasto na prostokąt 25-30 cm x 60 cm
rozpuścić masło, a cukier wymieszać z cynamonem
rozwałkowane ciasto posmarować masłem i posypać równomiernie cukrem z cynamonem. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Zwinięty rulon pociąć na 6 cm kawałki. Każdy kawałek dokładnie w środku przycisnąć np. rączką drewnianej łyżki, żeby ładnie wywinęły się boki bułeczki. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia
przed pieczeniem posmarowć pozostałym masłem bądź żółtkiem wymieszanym z 2-ma łyżkami mleka. Piec 22-25 minut w 180`C. Studzić na kratce
SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/11/orkiszowe-bueczki-cynamonowe.html