Wykonanie
Krupnik prezentuję w ramach III edycji zabawy " Gotujemy po polsku! ", prowadzonej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl oraz akcji " Jedzmy
kaszę ", prowadzonej przez Edysię.Przepis na podstawie książki Ewy Aszkiewicz "Książka kucharska - polskie przepisy" i rodzinnych tradycji. ;)
6 skrzydełekpęczek
włoszczyznyszklanka
kaszy perłowej1/2 szklanki
mleka3 małe
suszone grzybyliście lauroweziele angielskiesól,
pieprzsiekana
natka pietruszkiGrzyby namoczyć. Z namoczonych
grzybów,
wody w której się moczyły,
włoszczyzny i skrzydełek wstawić
wywar. Dorzucić
listki laurowe i
ziele angielskie. Gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie przecedzić przez gęste sito. Na czysty
wywar wsypać
kaszę i gotować na niewielkim ogniu przez 15 minut. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skrzydełka obrać. Gdy
kasza zmięknie, połączyć wszystkie składniki krupniku. Doprawić do smaku i gotować ok. 3 minut, następnie zabielić
mlekiem. Podawać posypany
natką pietruszki.Smacznego!