ßßß Cookit - przepis na Krem cytrynowy (lemon curd)

Krem cytrynowy (lemon curd)

nazwa

Wykonanie

Przepis cytuję za Asią z Kwestii Smaku .
ok. 2 szklanki:
3 cytryny (skórka i sok)
3 jajka
100 g cukru
100 g masła (bardzo zimnego)
Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach (tylko żółtą, zewnętrzną jej część, biała część jest gorzka). Wycisnąć sok i przelać przez sitko.
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać sok z cytryny, skórkę i cukier, wymieszać.
Miskę zawiesić na garnuszku z lekko gotującą się wodą i zacząć mieszać masę drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie się ocieplać, zacząć dodawać po łyżce zimne masło. Cały czas mieszając dodawać kolejne łyżki masła, jak tylko poprzednie dawki masła roztopią się. W miarę jak masa będzie się coraz bardziej podgrzewać, masło będzie szybciej się roztapiało. Cały proces mieszania i roztapiania masła powinien zająć około 10 minut. Mieszać dale,j aż do momentu gdy masa zacznie gęstnieć (po około 5 - 10 minutach, regulując wielkość płomienia). Zestawić z ognia gdy masa zacznie gęstnieć. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/04/Krem-cytrynowy-lemon-curd.html