Wykonanie
Przepis cytuję za
Asią z Kwestii Smaku .
ok. 2 szklanki:3
cytryny (skórka i sok)3
jajka100 g
cukru100 g
masła (bardzo zimnego)
Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach (tylko żółtą, zewnętrzną jej część, biała część jest gorzka). Wycisnąć sok i przelać przez sitko.
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać
sok z cytryny, skórkę i
cukier, wymieszać.Miskę zawiesić na garnuszku z lekko gotującą się
wodą i zacząć mieszać masę drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie się ocieplać, zacząć dodawać po łyżce zimne
masło. Cały czas mieszając dodawać kolejne łyżki
masła, jak tylko poprzednie
dawki masła roztopią się. W miarę jak masa będzie się coraz bardziej podgrzewać,
masło będzie szybciej się roztapiało. Cały proces mieszania i roztapiania
masła powinien zająć około 10 minut. Mieszać dale,j aż do momentu gdy masa zacznie gęstnieć (po około 5 - 10 minutach, regulując wielkość płomienia). Zestawić z ognia gdy masa zacznie gęstnieć. Zostawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego!