ßßß Cookit - przepis na Petit Pains Au Lait

Petit Pains Au Lait

nazwa

Wykonanie

Najlepsze buły, jakie dotychczas upiekłam... chociaż mówię tak o każdych jednych, więc jest szansa, że już przy następnych stracą to zaszczytne miano... :) Przepis znaleziony u Majanki, przez dłuższą chwilę przypatrywałam się im także u Evenki, z nadzieją, że i moim wyrosną różki. Może następnym razem... ;)
450g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
łyżka drobnego cukru
50g masła
15g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)
280ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania
Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki. Poukładać na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż. Przykryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia jeszcze na około 20 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/03/Petit-Pains-Au-Lait.html