Wykonanie
Przepis na bułeczki wzięłam ze strony Moje Wypieki . Smaczne, delikatne
bułki, idealne z
marmoladą. Ciasto wyrabiałam w maszynie do
chleba.
450 g
mąki chlebowej2 łyżeczki
soli1 łyżka drobnego
cukru50 g
masła15 g świeżych
drożdży (lub 7 g suszonych)280 ml ciepłego
mleka + 1 łyżka do smarowaniaprzygotowanie
Mąkę z
solą przesiać do dużej miski, dodać
cukier, miękkie
masło i rozetrzeć jak na kruszonkę.
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach
mleka, dodać pozostałe
mleko i wymieszać z zawartością miski, formując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną
mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć
ostrym nożem na krzyż, przy kryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować
mlekiem (pominęłam) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. w maszynie do
chlebaWszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego!