Wykonanie
W Encyklopedii
Chleba Ch. Ingramm są na tej samej stronie co bułeczki z dołeczkiem . Upatrzone więc miałam je od dawna. Nie wiem dlaczego tyle zwlekałam z ich zrobieniem, bo są cudowne. Mięciutkie, delikatne. W sam raz na śniadanie.
Składniki (na 12 niewielkich bułeczek):450 g
mąki pszennej chlebowej (ja dałam typ 550)2 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru50 g miękkiego
masła15 g
drożdży (dałam 5 g instant)280 ml letniego
mleka + plus więcej do posmarowaniaWykonanie:Przesiać
mąkę i
sól do dużej miski. Dodać
cukier i
masło.
Masło wyrabiamy tak jak na kruszonkę.
Drożdże rozrobić w 60 ml
mleka. Dodać pozostałe
mleko i wymieszać całość. Wyłożyć na blat posypany
mąką i wyrabiać przez około 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ja wyrabiałam robotem). Wyrobione ciasto włożyć do miski wysmarowanej lekko
olejem. Przykryć i odstawić na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyłożyć na omączony blat. Odgazować i podzielić na 12 równych części. Każdą uformować w kulę i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej.
Ostrym nożem naciąć każdą bułeczkę na krzyż. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować
mlekiem. Piec 20- 25 minut, aż będą złote. Studzić na kratce./wydrukuj przepis/