Wykonanie
Bułeczki zostały przygotowane w ramach zabawy "Upiecz Smakowity
Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent
margaryny "Smakowita".Przepis podpatrzony gdzieś w internecie ale nie pamiętam gdzie..450 g
mąki chlebowej2 łyżeczki
soli1 łyżka drobnego
cukru50 g
masła, miękkiego15 g świeżych
drożdży280 ml ciepłego
mleka +dodatkowo do smarowaniaDo miski wsypać przesianą
mąkę i
sól. Dodać
cukier i
masło, mieszamy.
Drożdże rozprowadzić w 4 łyżkach
mleka. Wymieszać z pozostałym
mlekiem i połączyć z mączną mieszanką. Ciasto przenieść na lekko obsypany
mąką blat i zagniatać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne .Zagniecione ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce, przykryć lekko naoliwioną folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ok 1 godziny lub do podwojenia objętości.Ciasto przenieść na lekko omączony blat i delikatnie zagnieść. Podzielić na 12 równych części, formować kulki i ułożyć na blasze.Używając
ostrego noża, naciąć każdą
bułkę . Przykryć lekko naoliwioną folią i pozostawić w ciepłym miejscu ok 20 minut lub do momentu podwojenia objętości.Piekarnik nastawić na 200 st C. Posmarować każdą
bułkę mlekiem i piec ok 20-25 minut, lub do momentu gdy
bułki nabiorą złotego koloru. Przenieść na kratkę i wystudzić.