ßßß Cookit - przepis na Paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszamy na prawdziwy rarytas, który pamiętam jeszcze z lat młodzieńczych. A tak naprawdę, jak wieść gminna niesie, jest jeszcze starszy, bo jego receptura ponoć narodziła się w 1965 roku. Wspominaliśmy zresztą o tym w naszym artykule, który kilka miesięcy temu zamieściliśmy na portalu Dobra Kiełbasa . Ale ten paprykarz jest tak smaczny (i tak podobny do tego co pamiętam z dzieciństwa), że postanowiliśmy zrobić go jeszcze raz i podzielić się przepisem z wami, na naszym blogu. Pewnie jeszcze nie raz go zrobimy. Zdecydowanie wchodzi na listę naszych obowiązkowych domowych przetworów. Tym przepisem chcielibyśmy reaktywować sławę legendy, chcielibyśmy żeby "murzyński przysmak" znowu był znany. Czy tak będzie? To już zależy od Was. My zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, jesteśmy pewni, że nie będziecie żałować.
Potrzebujemy:
1 kg filetów z dorsza (mogą być mrożone)
0,5 kg mięsa z wędzonej makreli
1 kg obranej cebuli
450 g koncentratu pomidorowego
400 g ryżu
180 g oleju
Przyprawy:
70 g soli
15 g cukru
23 g papryki słodkiej
34 g sosu sojowego
34 g octu
9 g chili
3 g pieprzu
Ryż gotujemy al dente i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy przecier i wszystkie przyprawy i studzimy. Rybę siekamy bardzo drobno lub mielimy na sitku 4 mm. Cebulę i rybę mieszamy i dodajemy ryż. Wkładamy w sterylne słoiki i pasteryzujemy 50 minut w wodzie o temp. 95 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2015/10/paprykarz-szczecinski.html