Wykonanie


Dzisiaj zapraszamy na prawdziwy rarytas, który pamiętam jeszcze z lat młodzieńczych. A tak naprawdę, jak wieść gminna niesie, jest jeszcze starszy, bo jego receptura ponoć narodziła się w 1965 roku. Wspominaliśmy zresztą o tym w naszym artykule, który kilka miesięcy temu zamieściliśmy na portalu Dobra
Kiełbasa . Ale ten paprykarz jest tak smaczny (i tak podobny do tego co pamiętam z dzieciństwa), że postanowiliśmy zrobić go jeszcze raz i podzielić się przepisem z
wami, na naszym blogu. Pewnie jeszcze nie raz go zrobimy. Zdecydowanie wchodzi na listę naszych obowiązkowych domowych
przetworów. Tym przepisem chcielibyśmy reaktywować sławę legendy, chcielibyśmy żeby "murzyński przysmak" znowu był znany. Czy tak będzie? To już zależy od Was. My zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, jesteśmy pewni, że nie będziecie żałować.Potrzebujemy:1 kg
filetów z dorsza (mogą być mrożone)0,5 kg
mięsa z
wędzonej makreli1 kg obranej
cebuli450 g
koncentratu pomidorowego400 g
ryżu180 g
olejuPrzyprawy:70 g
soli15 g
cukru23 g
papryki słodkiej34 g
sosu sojowego34 g
octu9 g
chili3 g
pieprzuRyż gotujemy al dente i studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na
oleju. Dodajemy przecier i wszystkie
przyprawy i studzimy.
Rybę siekamy bardzo drobno lub mielimy na sitku 4 mm.
Cebulę i
rybę mieszamy i dodajemy
ryż. Wkładamy w sterylne słoiki i pasteryzujemy 50 minut w wodzie o temp. 95 stopni.Smacznego!
