Wykonanie
Kolejne spotkanie z Wypiekaniem na śniadanie. Dla zapominalskich lub niewtajemniczonych przypomnę/poinformuję, że jest to organizowana na Facebooku akcja blogerów kulinarnych. Jest zarzucany jakiś temat i wszyscy robią to samo. A
potem wymieniamy się zdjęciami potraw i mamy podnietę :) Czy jakoś takoś... Tak, wiem,
dziwni jesteśmy. Jak to śpiewa Kazik Staszewski: "Siostra zbiera aktorów, brat wycina piłkarzy, a ja tylko gołe baby, jeśli gdzieś zauważę." Więc tak naprawdę nie baby tylko babeczki, i nie gołe tylko nadziane
budyniem. Prawda, że brzmi dobrze? Babeczki z
budyniem... Mmm, pyszne... Identyczne babeczki sprzedawane były w cukierniach, gdy byłem dzieckiem. Chociaż spotkałem się z twierdzeniem, że to tylko warszawski przepis, w innych miastach nie były znane. Ja tam nie wiem, u mnie w Warszawie zawsze były :) Pamiętam, jak brałem od rodziców drobniaki i leciałem do
cukierni. Już tej
cukierni nie ma, szkoda. Nie wytrzymała zmian ustrojowych i próby czasu. Ale smak pozostał mi w głowie. Te nasze babeczki to dokładnie ten sam smak. Ciasto kruche, a
budyń idealny.Jeśli macie odpowiednie foremki to możecie się zabierać do rzeczy.Składniki:300 g
mąki pszennej150 g
masła lub
margaryny (my użyliśmy
margaryny)50 g
cukru pudru2 łyżki
śmietany3
żółtkaZagniatamy ciasto z powyższych składników. Wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką krążki. Wylepiamy nimi wysmarowane wcześniej tłuszczem i wysypane
mąką foremki. Zostawiamy oczywiście po jednym krążku na każdą babeczkę do przykrycia od góry. Na czas przygotowania budyniu chowamy je w chłodne miejsce lub do lodówki.I teraz mamy dwa wyjścia. Albo być wiernym naszemu lenistwu i przygotować
budyń z
torebki, albo postawić sobie to za punkt honoru i ukręcić coś samemu. Jeżeli jesteście tą drugą grupą to podajemy wam przepis na domowy
budyń cobyście nie musieli go specjalnie szukać. Tacy jesteśmy fajni :)Składniki na
budyń:1 szklanka
mleka3 łyżki
masła3 łyżki
mąki (najlepiej krupczatki)1 łyżka
cukru (lub więcej, jeśli ktoś lubi słodkie)2
żółtka1
laska waniliiMleko zagotowujemy z dodatkiem rozciętej i roztłuczonej
wanilii oraz
masła. Wyjmujemy
wanilię dodajemy przesianą
mąkę mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy powstanie jednolita masa zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy jedno po drugim
żółtka naprzemiennie z
cukrem. Ucieramy aż wszystko się połączy, a
budyń będzie gęsty i błyszczący.Gdy już przygotowaliście
budyń z
torebki (tak tak, znamy was kłamczuszki) jeszcze ciepłym wypełniamy foremki. Nie możemy go dodać za dużo, bo nam wypłynie podczas pieczenia. Przykrywamy pozostawionymi krążkami i szczelnie zaklejamy. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy w foremkach do wystygnięcia, a
potem odwracamy i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!W tym Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli: