Wykonanie
Kruche ciasto wypełnione budyniowym nadzieniem z
wiśniami. Niestety
wiśnie są mrożone, ale i tak są smaczne.Gdy jest sezon, możemy dodać dowolne
owoce:
jagody,
borówki,
truskawki,
maliny itp.Na szczęście lato tuż tuż ;)Składniki:Masa budyniowa:1
budyń śmietankowy,2 szklanki
mleka,250g dobrego
masła,5 łyżek
cukru (jeśli
budyń jest bez
cukru),2 łyżki
mąki pszennej,
Wiśnie lub inne
owoce,Kruche ciasto:300g
mąki,150g
masła,50 g
cukru pudru,2
żółtka,2 łyżki
smietany,pół łyżeczki
proszku do pieczenia,
Wykonanie:Masa budyniowa: W 3/4 szklanki
mleka ,mieszamy
budyń wraz z
mąką. Resztę
mleka zagotowujemy wraz z
cukrem. Do gotującego się
mleka wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty
budyń,cały czas mieszając.Garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostudzenia. Gdy
budyń będzie chłodny, dodajemy po łyżce miękkiego
masła i miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
Kruche ciasto:
Masło siekamy z
mąką i
cukrem aż powstanie kruszonka.Dodajemy
proszek do pieczenia,
śmietanę i
jaja .Wszystko razem zagniatamy,nie za długo,kruche ciasto tego nie lubi. Odstawiamy w zawiniętą w folie spożywczą do lodówki na ok 1h. Po tym czasie,smarujemy
masłem tartaletki i posypujemy
bułka tartą,nadmiar
bułki usuwamy.Wylepiamy przygotowanym
ciastem,nakłuwamy widelcem,żeby ciasto za bardzo nie wyrosło. Pieczemy do zrumienienia w 180C.
Na wystudzone ciasto nakładamy krem budyniowy, możemy łyżeczką,albo rękawem cukierniczym, i dekorujemy
owocami.
Smacznego!