Wykonanie
Jest to jeden z moich ulubionych deserów. Wykonanie orzeszków jest dość pracochłonne, ale efekt wart poświęconego czasu i wysiłku. Jeśli posiadacie maszynkę lub patelnię do robienia orzeszków zapraszam do pracy.Składniki na orzeszki:3 szklanki
maki pszennej250 gram
margaryny3/4 szklanki
cukru3
żółtka1 płaska łyżeczka
sodySkładniki na krem:2 budynie
śmietankowe4 łyżki
cukru (jeśli
budyń jest bez dodatku
cukru)750 ml
mleka200 gram miękkiego
masła1/4 szklanki
cukru pudruWykonanie orzeszków
Sodę sparzyć w 2-3 łyżkach wrzątku. Z podanych składników dobrze wyrobić ciasto (można ręcznie lub w malakserze). Z ciasta ulepić kuleczki wielkości większego
orzecha laskowego. Maszynkę do
orzechów dobrze rozgrzać. Kulki włożyć do foremek i zapiekać kilka minut. Mają być w jasnym złotym kolorze. Zdejmujemy ostrożnie patyczkiem do szaszłyków. Teraz nasze orzeszki muszą się ostudzić.Czas na krem500 ml
mleka zagotowujemy z 4 łyżkami
cukru. W 250 ml
mleka rozrabiamy budynie. Kiedy
mleko zacznie wrzeć, odstawiamy garnek na bok i wlewamy rozrobiony
budyń. Mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy ponownie
budyń. Cały czas mieszamy energicznie, aby nie przypalić. Kiedy masa się zagotuje odstawiamy na bok do przestudzenia.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puszysta masę. Kiedy
budyń ostygnie, stopniowo dodajemy go do
masła i dalej miksujemy. Ważne, aby krem był jednolity.Rada: jeśli zrobią się grudki można dodać 2 łyżki
mleka i zamieszać.Kiedy orzeszki już ostygną, wypełniamy kremem płasko, aby nie wypływał podczas składania połówek. Smacznego :)