Wykonanie
Madzia od jakiegoś już czasu mówiła, że pieczoną
kaczkę musimy zrobić. No i mówiła i mówiła, a ja nie bardzo cokolwiek sobie z tego robiłem. Bo wiadomo, że każda decyzja musi odczekać, nabrać ważności urzędowej,
potem jeszcze trzeba za i przeciw przedyskutować, przepis opracować... I tak minęło kilka miesięcy. Aż wreszcie
Madzia, któregoś dnia wraca do domu i radośnie krzyczy: "Paweeeł, byłam na bazarze,
kaczkę zamówiłam. Na wtorek będzie!" No w mordę, czasu niewiele, trzeba opracować przepis i stosowne dodatki zdobyć. I akurat wpadł nam w ręce przepis Karola Okrasy. Na pierwszy rzut oka przepis wydał się na tyle prosty, że stwierdziliśmy, że bierzemy. A po zrobieniu, na pierwszy rzut zęba, okazało się, że wybór był słuszny.
Kaczka była idealnie zrobiona,
mięso soczyste, a skórka chrupiąca. Co prawda
kaczka jest dość tłustym ptaszyskiem, ale jeśli lubicie takie
mięso to polecamy ten przepis.1
kaczka (2-2,5 kg)2 łyżki
miodu1,5 łyżeczki
oleju sezamowego1
limonka2 łyżki
sosu sojowego4 gałązki
rozmarynu3
gruszki200 g
makaronu chow mein3
marchewki1
cebula2 ząbki
czosnku250 g
cukinii2
pory10 g świeżego
imbiru1 łyżeczka
curry2 łyżki
kolendryoliwa z oliwek do smażenia
sól,
pieprzFarsz z marynatą:
Gruszki kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone
gruszki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki
sosu sojowego, 2 łyżki
miodu, 1 łyżeczkę
oleju sezamowego, skórkę z 1/2
limonki, 4 całe gałązki
rozmarynu i sok z 1/2
limonki. I bierzemy się za
kaczkę.
Kaczka:
Kaczkę myjemy, jak ma resztki
piór to opalamy. Robimy wszystko co trzeba żeby była gotowa do użycia.Następnie nacieramy ją niewielką ilością
soli i pierzu i nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem.
Kaczkę nacieramy marynatą, a resztę marynaty wylewamy na
kaczkę (uprzednio oczywiście umieszczamy
kaczkę w naczyniu żaroodpornym). Sznurujemy
kaczce nóżki, żeby całość była zwarta i nic się nie wylało ze środka. Pieczemy 2 godziny w 160 stopniach z termoobiegiem. Na ostatnie 30 minut przekręcamy
kaczkę do góry nogami żeby i spód się nieco zrumienił.
Makaron z warzywami:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czyli na kilka minut zalewamy wrzątkiem).
Cebulę kroimy w piórka,
czosnek w cienkie plasterki,
marchewkę wzdłuż na pół i też w cienkie plasterki. Na 20 minut przed końcem pieczenia się
kaczki smażymy warzywa:Na woku rozgrzewamy trochę
oliwy z oliwek.
Cebulę,
czosnek i
marchew wrzucamy na rozgrzaną
oliwę. Energicznie mieszamy aż
marchewka się trochę poddusi. Oddzielamy pół porcji startego
imbiru i wrzucamy na patelnię. Dodajemy trochę
soli, trochę
pieprzu, troszkę świeżej
kolendry i znowu troszkę
imbiru. Cały czas mieszamy.
Cukinię kroimy wzdłuż na pół, i na plasterki. I wrzucamy na patelnię. Wciąż bez przerwy mieszamy. Dodajemy 1 łyżeczkę
curry, pół łyżeczki
oleju sezamowego i
makaron. Mieszamy wszystko, dodajemy resztę
imbiru,
kolendry i na samym końcu
por. Smażymy jeszcze około dwóch minut cały czas mieszając i skrapiamy
sokiem z połowy
limonki.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)