Wykonanie
Dzisiaj chcemy się podzielić z
wami przepisem na pieczonego
kurczaka z warzywami. To jedno z ulubionych dań naszej mamy i dlatego też, w tą niedzielę zagościło na naszym
stole. Generalnie pomysł jest prosty i wpadł nam do głowy, gdy byłyśmy już znudzone tradycyjnym pieczonym
kurczakiem.
Potrzebne składniki:- 1
kurczak (my używamy takiego z hodowli ekologicznej)- 1
papryka- 1
bakłażan- 1
cuknia- 1
cebula- 2
marchewki- 6
młodych ziemiaków- 1 kwiat
brokułu-
maggi (wydobywa naprawdę ciekawy smak z warzyw, ewentualnie możecie je zastąpić świeżym
lubczykiem)-
oliwa z oliwek-
rozmaryn-
sól pieprz-
curry-
papryka słodkaDo marynaty:- 2 łyżeczki
soli- 2 łyżeczki
pieprzu- 2 ząbki
czosnku- kilka gałązek
tymianku- kilka listków
kolendry- kilka listków
bazylii (jeżeli nie macie świeżych
ziół to mogą być suszone, choć nie dają aż takiego aromatu)-
oliwa z oliwekSposób przygotowania:1. Poprzedniego dnia lub minimum dwie godziny wcześniej. Dzielimy
kurczka na części i po kolei smarujemy je mieszanką
ziół z
czosnkiem. Jeśli jest to możliwe wkałdamy odrobine tej mieszanki pod skórę. Wszystko polewamy
oliwą i przykrywamy.
2. Następnego dnia. Kroimy w plastry:
bakłażana,
cukinię,
marczewki, w dużą kostkę:
cebulę,
ziemniaki,
paprykę. Dzielimy główkę
brokuła na mniejsze kawałki. Kroimy
pieczarki.3. Wszystkie warzywa układamy na wielkiej blasze i przyprawiamy
rozmarynem,
solą,
pieprzem,
papryką słodką. Polewamy
maggi i
oliwą.4. Na takiej kołderce z warzyw układamy kawałki
kurczaka, możemy je jeszcze doprawić
curry i
papryką słodką.5. Tak przygotowanego
kurczka z warzywami pieczemy przez 1,5 h w temperaturze 180 stopni.6. Podajemy na wielkim półmisku.
Smacznego!Pamiętajcie o odwiedzaniu naszego fanpage'a na facebooku . Cały czas czekamy też na wasze życzenie odnośnie tego na jaki nowy cykl czekacie.Miłego popołudnia!
A oto nasz pomysł na
kurczaka pieczonego w
miodowo cytrynowej marynacie.