Wykonanie
Idealne ciasto na gorące dni. Zresztą sernik na zimno sprawdza się przy każdej pogodzie. Ale teraz, gdy sezon na
maliny w pełni, warto się pokusić i poświęcić kilka chwil żeby zrobić to ciasto. Jest pyszne! Nie znam nikogo, kto nie lubi sernika na zimno. Ani nie znam nikogo, kto nie lubi
malin :) Więc bez gadania bierzcie się do roboty, sprawa jest bardzo prosta. My akurat mieliśmy cały dzień wolny i zrobiliśmy całą masę fajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet z
mięsa które zostało z rosołu (przepis niedługo), przetopiliśmy
słoninę na
smalec i jeszcze kilka innych rzeczy. A
Madzia ogarnęła ten sernik.200 g owsianych
ciasteczek100 g
migdałów90 g
masła15 g
żelatyny + 60 ml
wody500 g
serka mascarpone100 g
cukru400 ml
śmietanki 36%500 g
malin1 opakowania
galaretki truskawkowej lub malinowej800 ml gorącej
wodyCiasteczka kruszymy i dodajemy do nich posiekane
migdały. Do tego dodajemy rozpuszczone
masło i zostawiamy na 30 minut, żeby
masło stężało. Całość przekładamy do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm).
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do stężenia.
Śmietankę ubijamy z połową
cukru, a drugą połowę dodajemy do
serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Lekko stężałą
żelatynę dodajemy do
serka mascarpone.Mieszamy
serek z ubitą
śmietaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z pokruszonych
ciasteczek i wygładzamy powierzchnię.
Maliny układamy na serniku i wkładamy do lodówki na 3 godziny.W tym czasie robimy
galaretkę. Rozpuszczamy ją w 400 ml
wody. Po 3 godzinach zalewamy
galaretką sernik i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, go całkowitego zastygnięcia.W przepisie, z którego korzystaliśmy podane było 210 g
cukru. Ale to o wiele za dużo, ciasto wyszło dramatycznie słodkie. Dlatego te 100 g, które podaliśmy w przepisie jest idealną ilością.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)