Wykonanie
Sezon grillowy powoli chyli się ku końcowi, ale u nas grill stale rozgrzany do czerwoności i prawie nigdy nie stygnie. Nie ma czasu, sezon za długi nie jest, trzeba go w pełni wykorzystać żeby zimą
mieć co wspominać. Dzisiaj zapraszamy na grillowane roladki z
bakłażana, rewelacyjne w smaku! Idealny dodatek do
mięs i
kiełbas z grilla, świetny do zbilansowania ciężkiego smaku
mięsa. Zróbcie te roladki raz, a będziecie do nich wracać zawsze. A oprócz tego to znakomite danie dla wegetarian, którzy też lubią grillować.1
bakłażan1 duży
pomidor150 g
sera feta1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichsól morska1 łyżka
soku z cytrynyoliwaświeżo mielony
pieprz1 łyżka posiekanych liści
miętyBakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy
solą z dwóch stron i odstawiamy na sitko. Następnie skrapiamy
sokiem z cytryny i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie go opłukujemy i osuszamy. Każdy plaster smarujemy
oliwą, kładziemy na folii aluminiowe i na tej folii grillujemy na średnio gorącym grillu po kilka minut z każdej strony. Zdejmujemy i czekamy aż ostygnie.
Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy do niej łyżkę
oliwy i mieszamy z
ziołami prowansalskimi.
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na plastry.Każdy plaster
bakłażana posypujemy
solą i
pieprzem, smarujemy po całej długości
fetą, z brzegu kładziemy plasterek
pomidora, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Układamy na folii lub tacce do grillowania i grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy posypane
miętą - o czym my niestety zapomnieliśmy :)Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)