ßßß Cookit - przepis na Chałka doskonała

Chałka doskonała

nazwa

Wykonanie

Mam już u siebie na blogu trzy przepisy na chałkę. Ten jest czwarty. I z całą pewnością ostatni. Bo to jest chałka doskonała. Idealna. Tak właśnie wyobrażam sobie smak chałki, tak go pamiętam z dzieciństwa. Do tego przepisu często będę wracał.
A jeśli chodzi o trzy poprzednie przepisy to nie chodzi o to, że są one złe. Bo nie są, są całkiem niezłe. Ale mi osobiście zawsze czegoś tam brakowało, szukałem czegoś więcej. I w tej chałce znalazłem to czego szukałem. Smak dzieciństwa.
Zatem przepis:
Składniki na dwie wielkie chałki:
550 g mąki pszennej
550 g mąki pszennej tortowej
20 g drożdży instant
300 ml mleka
160 ml wody
2 jajka
120 g miękkiego masła
8 łyżeczek cukru
1 jajko do smarowania chałki
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Jak zawsze: łączymy składniki ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to 15 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z miski i dzielimy na 5 części. A tak, bo będziemy kręcić warkocz z 5 wałków, a nie z trzech :) Z każdej więc części formujemy wałek. I tutaj zacytuję Paulinę: "Wałeczki łączę na górze, a następnie plotę chałkę czyli: zewnętrzny wałek przekładam w stronę środka przez dwa wałeczki sąsiadujące, potem z drugiej strony zewnętrzny znowu przez dwa. I tak do końca. Proste podsumowanie: zawsze zewnętrzny (raz lewy, raz prawy) przez dwa sąsiadujące wałeczki". Końce podwijamy pod spód chałki, przyklejamy pod spodem i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Teraz robimy kruszonkę. Składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy w dłoni na taką maślaną masę. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika.
Po tym czasie smarujemy chałkę rozkłóconym jajkiem i wyjmujemy kruszonkę z zamrażalnika. Ścieramy na tarce prosto na chałkę.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Wspomnę jeszcze na koniec, że obłędnie wręcz smakuje z dżemem dyniowym (produkcji mojej mamy). Własnie się teraz tym zajadamy :)
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2014/05/chaka-doskonaa.html