ßßß
Kilka dni temu napisała do mnie Magda, jedna z czytelniczek naszego bloga. Znaczy się konkretnie to na blogowego maila ([email protected]) wysłała przepis na zupę z ciecierzycy (razem ze zdjęciem). Który to przepis chętnie publikuję, bo zupa wydaje się być całkiem ciekawa. Pewnie w niedługim czasie sam ją wypróbuję. A Magda pisze:" 2 litry rosołu lub wywaru z warzyw (ja kupuję w kartonie lub robię z kostki)3 gałązki tymianku posiekane4 gałązki pietruszki posiekaneLiść laurowyPół szklanki Apple cider czyli cydru jabłkowego (ja dodawałam ocet jabłkowy, oczywiście nie więcej niż pół łyżki)2 łyżki oliwy1 cebula posiekana1 marchewka drobno pokrojona1 gałązka selera pokrojona1 puszka ciecierzycyNa oliwie smażymy cebulę, marchew, selera, tymianek i pietruszkę aż zmiękną i będą złoto-brązowe. Dodajemy cydr jabłkowy (lub ocet jabłkowy, tak ok. 1/2 łyżki lub do smaku), liść laurowy i ciecierzycę, a potem pomału wlewamy nasz rosołek. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ja to jeszcze gotuję przez dobre pół godziny żeby warzywa były miękkie.Na jakieś 15 min. przed końcem gotowania dodajemy drobny makaron - polecam makaron ryżowy, połamany na drobne kawałki. Ilość zależy od własnego upodobania i apetytu.Można zamiast makaronu ugotować kładzione kluseczki."I tyle od Magdy. Ja ze swojej strony dziękuję za przepis i - tak jak już pisałem - pewnie go niedługo wypróbuję.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)