Wykonanie
Kilka dni temu napisała do mnie
Magda, jedna z czytelniczek naszego bloga. Znaczy się konkretnie to na blogowego maila (
[email protected]) wysłała przepis na zupę z
ciecierzycy (razem ze zdjęciem). Który to przepis chętnie publikuję, bo zupa wydaje się być całkiem ciekawa. Pewnie w niedługim czasie sam ją wypróbuję. A
Magda pisze:" 2 litry rosołu lub
wywaru z warzyw (ja kupuję w kartonie lub robię z kostki)3 gałązki
tymianku posiekane4 gałązki
pietruszki posiekane
Liść laurowyPół szklanki Apple cider czyli cydru
jabłkowego (ja dodawałam
ocet jabłkowy, oczywiście nie więcej niż pół łyżki)2 łyżki
oliwy1
cebula posiekana1
marchewka drobno pokrojona1 gałązka
selera pokrojona1 puszka
ciecierzycyNa
oliwie smażymy
cebulę,
marchew,
selera,
tymianek i
pietruszkę aż zmiękną i będą złoto-brązowe. Dodajemy cydr
jabłkowy (lub
ocet jabłkowy, tak ok. 1/2 łyżki lub do smaku),
liść laurowy i
ciecierzycę, a
potem pomału wlewamy nasz rosołek. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Ja to jeszcze gotuję przez dobre pół godziny żeby warzywa były miękkie.Na jakieś 15 min. przed końcem gotowania dodajemy drobny
makaron - polecam
makaron ryżowy, połamany na drobne kawałki. Ilość zależy od własnego upodobania i apetytu.Można zamiast
makaronu ugotować kładzione kluseczki."I tyle od
Magdy. Ja ze swojej strony dziękuję za przepis i - tak jak już pisałem - pewnie go niedługo wypróbuję.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)