Wykonanie
Dietetycy szczególnie polecają
marchew osobom starszym. Bo przemywa naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę. No i oczywiście wyostrza wzrok. Często podaję
marchewkę pod różnymi postaciami. Dziś surówka w połączeniu z
owocami goi i
żurawiny.Składniki:3
marchewki1
korzeń pietruszki1 łyżka
owoców goji1 łyżka
żurawin1
cebula1 łyżka orzeszków arachidowych
oliwa z oliwekocet jabłkowyPrzyprawy:
pieprz czarny,
sól.
Wykonanie:Warzywa umyć.Obrać.
Marchewkę,
seler zetrzeć na tarce o małych otworach.
Cebulę posiekać.
Żurawinę i
owoce goi wsypać do kubka i zalać
wodą.Po kilku minutach odcedzić.
Orzechy arachidowe posiekać nożem.Wszystkie składniki wymieszać razem.Dolać łyżkę
oliwy.Dokwasić
octem jabłkowym.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Uwaga:
Jagody goji od ponad 2500 lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej
krajów azjatyckich, a zwłaszcza w tradycyjnej medycynie chińskiej.Wykorzystywali je w chorobach
serca, wątroby, płuc, reumatyzmie i aby obniżyć poziom glukozy we
krwi.Wierzą także, że długotrwałe stosowanie
owoców goji wpływa korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawia stan stawów i kości, wzroku, łagodzi dolegliwości miesiączkowe i opóźnia proces starzenia.