Wykonanie
1 kg żółtej
cebuli0,5 l białego
wytrawnego wina1 l
wywaru z warzyw (1
marchew,
pietruszka, 1
seler, 3
liście laurowe, 4 ziarna
ziela angielskiego)3 ząbki
czosnku50 g
masła50 ml
oliwy z oliwekłyżeczka
czerwonej papryki2 łyżeczki suszonego
tymiankugarść świeżego
tymianku1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsólpieprzNa grzanki:
bagietka100 g
startego sera żółtegoWykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
maśle z
oliwą. Gdy będzie już zeszklona, na granicy rumienienia się, zalewamy ją
winem i czekamy, aż odparuje
alkohol, a
wino zredukuje się o połowę. Zalewamy wszystko
wywarem warzywnym. Wyciskamy
czosnek, dodajemy
paprykę,
gałkę muszkatołową oraz suszony
tymianek. Gotujemy około 30 minut. Wszystko dokładnie rozdrabniamy blenderem na krem. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Grzanki:
Bagietkę kroimy w kostkę i wkładamy do piekarnika, aż się lekko zarumieni. Wyjmujemy, posypujemy
serem i wkładamy ponownie do zapieczenia. Ja ustawiam funkcję grill, aby się zrobiła chrupiąca skórka).Smacznego!