ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa z grzankami i serem

Zupa cebulowa z grzankami i serem

nazwa

Wykonanie

1 kg żółtej cebuli
0,5 l białego wytrawnego wina
1 l wywaru z warzyw (1 marchew, pietruszka, 1 seler, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego)
3 ząbki czosnku
50 g masła
50 ml oliwy z oliwek
łyżeczka czerwonej papryki
2 łyżeczki suszonego tymianku
garść świeżego tymianku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Na grzanki:
bagietka
100 g startego sera żółtego
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z oliwą. Gdy będzie już zeszklona, na granicy rumienienia się, zalewamy ją winem i czekamy, aż odparuje alkohol, a wino zredukuje się o połowę. Zalewamy wszystko wywarem warzywnym. Wyciskamy czosnek, dodajemy paprykę, gałkę muszkatołową oraz suszony tymianek. Gotujemy około 30 minut. Wszystko dokładnie rozdrabniamy blenderem na krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Grzanki: Bagietkę kroimy w kostkę i wkładamy do piekarnika, aż się lekko zarumieni. Wyjmujemy, posypujemy serem i wkładamy ponownie do zapieczenia. Ja ustawiam funkcję grill, aby się zrobiła chrupiąca skórka).
Smacznego!
Źródło:http://pieknulka.blogspot.com/2014/09/zupa-cebulowa-z-grzankami-i-serem.html