Wykonanie
No i kolejny przepis, który powstał po konsultacjach z Cai, moją kumpelą z Chin. A właściwie to nawet nie po konsultacjach, tylko za sprawą zdjęcia. Bo
siedzę sobie w pracy, a Cai nagle podsyła mi zdjęcie i pyta, czy wiem co to jest. Bo ona bardzo lubi, a tutaj w Polsce to nie widziała tego i nie wie, gdzie kupić. Tak patrzę na to zdjęcie, patrzę... Hmmm, jakieś takie babeczki z czymś
żółtym, lekko przypalonym... Babeczki z przypalonym budyniem? Nieee, chyba nie... Chociaż prawda, że Chińczycy to
dziwne rzeczy jedzą, ale żeby przypalony budyń? :) Poszperałem chwilę w necie i już wiedziałem co to jest! Odpisałem zatem Cai: "OK, challenge accepted, jutro będą!" Zatem skoro słowo się rzekło...
ciasto francuskiepuszka
niesłodzonego mleka skondensowanego4
jajka100 g
cukru pudrulaska waniliiW cieście francuskim wycinamy kółka i wkładamy te kółka to wysmarowanych
olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe nie są za dobre bo
ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało do foremek. Odrobina luzu spowoduje fatalne zniekształcenia.I robimy masę z
mleka,
cukru i
jajek. I wyskrobujemy również do masy środek
wanilii (od biedy pewnie mogą być ze dwie łyżeczki ekstraktu). I mieszamy wszystko na gładką masę. Masą tą wypełniamy formy wyłożone
ciastem francuskim. Nie wypełniamy do samej góry, musimy zostawić 0,5-1 cm luzu, bo inaczej w trakcie pieczenia masa wypłynie. I wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Gotowe :)Na ciepło smakują obłędnie, ale zimne (zostawione na później) też dają radę.Następnego dnia zaniosłem do pracy żeby Cai i Dan oceniły, czy smakują tak jak w Chinach. Cóż, prawdę mówiąc nie wypowiedziały się, ale to tylko dlatego, że tak pochłaniały ciasto za
ciastkiem, że nie było czasu na gadanie :) Więc to chyba najlepsza rekomendacja, najlepszy dowód, że chyba wyszło "po chińsku" :)Nie wiem dokładnie ile mi wyszło z tego przepisu, ale myślę, że około 30 sztuk.
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)